Politika 06.04.2016.

Majkić: Poslanici SDS-a glasali protiv interesa Srpske

ČITANJE: 3 minute
dusanka-majkic

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da su poslanici SDS-a u ovom domu svojim izjašnjavanjem omogućili da bude data saglasnost na Protokol o prekograničnom nadzoru između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore uprkos tome što je Vlada Srpske obavijestila sve institucije BiH da postoje ustavne smetnje za takvo nešto.

Ističući da je MUP Republike Srpske dao negativno mišljenje na ovaj protokol, Majkićeva je pojasnila da su poslanici SDS-a na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu svojim izjašnjavanjem “uzdržan” onemogućili da sa 10 glasova “protiv” iz Republike Srpske ovaj protokol ne bude usvojen.

U prvom krugu glasanja protokol nije dobio saglasnost poslanika iz Republike Srpske, jer je “protiv” bilo šest poslanika SNSD-a i jedan NDP-a, a šest poslanika SDS-a je bilo “uzdržano”.

U drugom krugu glasanja bilo je potrebno da protiv davanja saglasnosti bude deset od 14 poslanika iz Srpske, ali je ono bilo istovjetno kao i u prvom krugu, čime je data saglasnost na Protokol.

Majkićeva navodi da su za usvajanje Protokola protiv interesa Srpske glasali SDS-ovi poslanici Mladen Bosić, Nenad Lalić, Đorđo Krčmar, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević i nezavisni poslanik Jovan Vukovljak.

Protiv davanja saglasnosti na Protokol glasali su poslanici SNSD-a Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Milica Marković, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić, te Momčilo Novaković iz NDP-a.

Na sjednici nije bio prisutan Sadik Ahmetović iz SDA.

Majkićeva naglašava da pokušaj da ovaj međunarodni sporazum bude doveden u okvir ustavnosti entiteta i BiH traje još od 2011. godine.

-Treba znati da ovaj protokol o prekograničnoj saradnji u predloženom obliku predstavlja kršenje ustavnog uređenja BiH, ali i zakonski uređenog bezbjednosnog sistema BiH, što raniji predstavnici Republike Srpske nisu mogli prihvatiti, pa je njegovo potpisivanje pomjereno na neodređeno vrijeme- pojašnjava Majkićeva.

Ona ukazuje da je, i pored toga što je stanje ostalo nepromijenjeno, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, ne pitajući nikoga za razloge prolongiranja potpisivanja ovog protokola, bez konsultacija sa institucijama Republike Srpske, Protokol potpisao 7. decembra 2015. godine i uputio Parlamentarnoj skupštini BiH na davanje saglasnosti za njegovu ratifikaciju.

-Neobjašnjivo je kako je za Mektića bilo prihvatljivo da se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH navodi kao nadležni organ u odnosima između ugovornih strana /BiH i Crne Gore/, iako je njena isključiva nadležnost koordinacija bezbjednosnih agencija na nivou BiH, ali ne i na nivou entiteta i kantona- ističe Majkićeva.

Ona upozorava da se na ovaj način nadležnost MUP-a Republike Srpske prenosi na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH koja nema ovlaštenja za obavljanje poslova koji su predmet Protokola.

Prema njenim riječima, MUP Republike Srpske je pokušavao u nekoliko navrata da ova situacija bude prevaziđena, predlažući osnivanje koordinacionog odbora na nivou BiH kako bi bili dogovoreni uslovi za implementaciju ovog protokola, ali je to bilo uzalud.

-Zato i nisu postojali uslovi da Predstavnički dom da saglasnost na ratifikaciju ovog protokola. Tako su poslanici SDS-a i ovom prilikom pokazali da su im važniji lični interesi u zajedničkim institucijama BiH nego odbrana ustavnih nadležnosti Republike Srpske u Sarajevu. Građani Republike Srpske treba da znaju šta rade predstavnici Republike Srpske u Sarajavu i kako brane njene interese- istakla je Majkićeva.

Ona je izrazila bojazan da je za očekivati da će se slično glasanje ponoviti i na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji tek treba da o tome odlučuje u narednom periodu.

(Agencije)