Politika 08.10.2020.

Majkić: SDA svjesno nema namjeru da realizuje Sporazum o saradnji BiH sa Evropom

ČITANJE: 2 minute

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da SDA svjesno nema namjeru da realizuje Sporazum o saradnji BiH sa Evropolom, kojim je određeno da kontakt tačka za saradnju bude u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara.

“U izvještaju Evropske koisije navodi se da nije realizovana zajednička kontakt tačka i da takva odluka predstavlja svjesnu opstrukciju međunarodne razmjene podataka u vezi sa terorizmom, međunarodnim kriminalom i drugim vidovima kriminala”, rekla je Majkićeva na sjednici Doma naroda.

Ona je istakla da SDA nema namjeru da premosti to i omogući slanje oficira za vezu, što je loša informacija.

U okviru dijela sjednice u toku kojeg je delegatima omogućeno da usmeno postavljaju pitanja, Majkićeva je pitala ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selmu Cikotiću kada će biti preseljena oprema iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela na lokaciju Ministarstva bezbjednosti, kako se navodi u sporazumu o saradnji BiH i Evropola.

“Šta se čeka sa otpočinjanjem saradnje s ciljem povećanja bezbjednosti svih građana BiH”, upitala je Majkićeva i podsjetila da je BiH jedina zemlja koja nije ispoštovala saradnju sa Evropolom, iako je 2016. godine potpisan sporazum o saradnji, a 2017. i ratifikovan.

Odgovarajući na pitanje, Cikotić je rekao da je saradnja nadležnih policijskih agencija u BiH sa Evropolom uspostavljena 2017. godine i da u toj saradnji učestvuju sve policijske agencije u smislu prijema pošiljki, sa izuzetkom MUP-a Republike Srpske, za koji je rekao da “ne šalje povratne informacije Evropolu”.

On je naveo da je zadužio tim eksperata da definišu sva pitanja kako bi ta saradnja mogla da se nastavi iz Ministarstva bezbjednosti, te da očekuje da za nekoliko sedmica saradnja može biti uspostavljena sa nove adrese.

Cikotić je dodao da je Evropol u više navrata pohvalio saradnju koja se odvija iz prostora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

(Srna)