Politika 25.10.2015.

Majkić: SNSD u zaštiti interesa srpskog naroda na nivou BiH

ČITANJE: 3 minute
Dusanka Majkic
Član Predsjedništva SNSD-a Dušana Majkić izjavila je da je posljednjim djelovanjem Saveza za promjene dovedeno u pitanje sve ono što je SNSD godinama radio na očuvanju interesa Republike Srpske u institucijama BiH.

Majkićeva, koja je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ističe da će SNSD u narednom periodu biti posvećen aktivnom političkom djelovanju na odbrani ustava Republike Srpske i BiH, koji definiše ustavni položaj srpskog naroda i zaštitu njegovih interesa na nivou BiH.

– Zaustavićemo svaki pokušaj provođenja štetnih politika na nivou BiH, te nastaviti borbu za usaglašeno političko djelovanje na nivou BiH bez obzira koliko to u ovom trenutku izgledalo nemoguće – rekla je Majkićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Majkićeva očekuje da će Savez za promjene prestati sa, kako je rekla, upornim nasrtajem na institucije Republike Srpske, prevenstveno na instituciju predsjednika Republike Srpske, Vlade i Narodne skupštine.

– Nevjerovatno je sa kolikom količinom mržnje se predstavnici Saveza za promjene odnose prema institucijama Republike Srpske, naročito prema instituciji predsjednika i premijera. Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina rada institucija BiH, da je prekinuta svaka saradnja na odbrani interesa Srpske na nivou BiH – poručila je Majkićeva.

To znači, tvrdi Majkićeva, da mišljenja koje Vlada Srpske dostavlja svim funkcionerima u zajedničkim institucijama ili se ne uvažavaju ili se Vlada uopšte ne konsultuje ili ne zna za dešavanja unutar Savjeta ministara BiH.

Prema njenim riječima, predstavnici Saveza za promjene u zajedničkim institucijama donosili su odluke nepovoljne po Republiku Srpsku, a odbijali da donesu odluke koje su išle u korist Srpske, kao što su sporazum sa Svjetskom bankom, odluka o sredstvima “Elektroprenosa”, izmjene Zakona o akcizama i druge.

– Najstrašniji je pokušaj Saveza za promjena da na nivou zajedničkih institucija sasvim eliminišu ulogu institucija Republike Srpske u donošenju odluka, poput slučaja formiranja članova Komisije za zaštitu svjedoka, imenovanja radne grupe za izmjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka i slično – navela je Majkićeva.

Ona tvrdi da Savez za promjene, pričom o kriminalizaciji vlasti Republike Srpske, bježi od odgovornosti za jačanje kapaciteta BiH, a na štetu Srpske, te činjenice da nemaju bilo kakvog reformskog procesa koji su trebali da pokažu.

Majkićeva kaže da je svima pao u oči poziv Saveza za promjene na vaninstitucionalnu borbu nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, što je “poziv na linč i haos i na rušenje vlasti nedemokratskim sredstvima”.

– Smatramo da Savez za promjene pokušava da ovom galamom osujeti ili spriječi donošenje odgovarajućih zakonskih rješenja, kojima se uvodi krivična odgovornost za sve nosioce funkcija u BiH pod uslovom da učestvuju u prenošenju nadležnosti ili koji rade protiv interesa Republike Srpske u institucijama BiH – naglasila je Majkićeva.

Ona je upitala da li princip Saveza za promjene ostaje traženje podrške u stranim amabasadama i da li se u tom kontekstu može posmatrati njihov zahtjev za osporavanje kredita koji je dogovorila Vlada Republike Srpske, a koji bi se, između ostalog, koristio i za isplate budžetskim korisnicima.

Odgovarajući na pitanje o svom poslaničkom mandatu nakon penzionisanja, Majkićeva je rekla da je odlukom Ustavnog suda odobreno da poslanici koji steknu pravo na penziju, a istovremeno dobiju mandat, uživaju oba prava, te da su tom odlukom poslanici iz Republike Srpske izjednačeni sa kolegama iz Federacije BiH.

(Agencije)