Magazin 24.04.2016.

Majstor svog zanata: Krojač skrojio farmerke duge devet milimetara

ČITANJE: 2 minute
HLACE
Kasim Andac, krojač iz centralnog turskog grada Konya, skrojio je farmerice veličine svega devet milimetara.

Andac je inače, iz porodice u kojoj se krojački zanat prenosi s koljena na koljena, a da se radi o pravim majstorima ovog zanata pokazuju i minijaturne pantalone koje izrađuju.

U razgovoru sa novinarom Anadolije, Andac je kazao kako se više od dvije decenije bavi krojačkim zanatom, koji je naslijedio od svoga oca. Dodao je kako je njegov otac nekada davno počeo izrađivati minijaturnu odjeću, koju je davao kao poklon svojim prijateljima.

farmerke

“To mi se učinilo vrlo interesantnim. Istraživao sam, ali nisam našao da se negdje radi nešto tako slično. I ja sam počeo i uspio sam skrojiti pantalone veličine devet milimetara”, rekao je Andac, te kroz smijeh dodao:

“Nažalost nisam pronašao odgovarajuće dugme i rajsferšlus”.

HLACE 2

Andac je kazao kako je njegov otac najprije skrojio pantalone od 7,5 centimetara, zatim od pet, te dužine 2,5 centimetara, a tada je tvrdio kako nije moguće skrojiti manje. Tada je, kako kaže, odlučio da napravi farmerke manje od 2,5 centimetara.

“Bilo je zaista teško. Pantalone normalne veličine mogu skrojiti za tri sata, no na pantalonama od devet milimetara radio sam tri dana. Mogu reći da sam radio danonoćno, počeo sam čak i sanjati minijaturne pantalone. Bio sam uporan jer sam bio svjestan da ako neko napravi manje od mojih, ja ću morati napraviti još manje”, kazao je Andac.

HLACE 3

Iako je uspio napraviti manje pantalone nego njegov otac, Andac je naglasio kako je vještinu u krojačkom zanatu naučio od svoga oca.

“Moj otac je jedan od prvih krojača u Konyi koji je krojili farmerke. Napravio sam minijaturne farmerke jer volim svoj posao i želio sam pokazati da ovaj zanat još uvijek živi”, istakao je Andac, dodavši kako sanja da kroji kostime za Disney likove.

(AA)