Vijesti 10.06.2016.

Majstori otanje budžet za ljetovanje

ČITANJE: 3 minute

Kočnice, gume, brisači i filteri prvi su na listi za pregled koji mehaničari savjetuju vozačima pred odlazak na duži put na ljetovanje, a iako je bezbjednost na prvom mjestu, zamjene dijelova na vozilima znaju dobro da otanje budžet za ljetovanje.

U slučaju da je neophodna zamjena svih dijelova sa spiska, vozači će morati da istanje novčanik za minimalno 800 maraka. Serviseri ističu da je neophodno pregledati i zupčasti remen, a njegova eventualna zamjena bi dodatno podigla troškove.

Cijena zamjene navedenih dijelova zavisi od modela i starosti automobila te jačine motora, ali to nikako ne smije biti nešto na čemu treba štedjeti kako bi bila sačuvana koja marka više za ljetovanje.

U auto-centru koji ima servise u Banjaluci i Bijeljini napominju da je dužnost svakog vozača, kako bi sačuvao sebe i druge učesnike u saobraćaju, da pregleda vozilo prije polaska na put.

– U zavisnosti od modela automobila, cijena zamjene svih filtera košta od 200 do 500 KM. Naročito je važno zamijeniti filter ventilacije zbog zdravlja respiratornih organa – istakli su u ovom auto-centru dodajući da disk pločice koštaju oko 100 KM, metlice brisača oko 90, a kočiona tečnost oko 16 KM.

U obaveznu kontrolu spada i provjera ispravnosti svjetlosne signalizacije, guma i vjetrobranskih stakala.

– Ne treba da zaboravite i dopuniti tečnost za pranje stakala, koja se može kupiti na svim benzinskim pumpama – kazali su u banjalučkom auto-centru preporučujući vozačima da svog četvorotočkaša odvezu na pregled i prilikom povratka sa putovanja.

U jednom dobojskom auto-servisu ističu da je većina vozača savjesna i da prije kretanja na put redovno dovoze svoje metalne ljubimce na pregled.

– Obavezno se kontrolišu kočnice, ulje u motoru, trapovi, gume, a priključimo automobil i na dijagnostiku da vidimo ima li nekih grešaka, te pregledamo zupčasti remen i filtere – rekli su u ovom servisu i dodali da kompletan pregled vozila, bez ikakvih popravki, košta 20, a u slučaju dijagnostike 30 KM.

Radnici jednog prijedorskog auto-centra kompletan pregled vozila sa dijagnostikom naplaćuju između 30 i 40 KM, a cijene zamjene dijelova nisu bili u mogućnosti da preciziraju.

Besplatni pregledi

Auto-moto savez (AMS) RS svake godine u ljetnom periodu i pred sezonu godišnjih odmora organizuje besplatne kontrole motornih vozila na pokretnom tehničkom pregledu.

Dodaju da je riječ o akciji “Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite”, koja će ove godine početi 15. juna širom RS.

– Cilj akcije je smanjenje broja saobraćajnih nesreća, te podizanje svijesti građana o važnosti učešća u saobraćaju sa tehnički ispravnim vozilom – kazali su u AMS-u.

 

Cijena zamjene u KM

Gume – od 400

Filteri – 200 do 500

Disk pločice – 100

Metlice brisača – 90

Kočiona tečnost  – 16

Cijena zamjene u KM

Gume – od 400

Filteri – 200 do 500

Disk pločice – 100

Metlice brisača – 90

Kočiona tečnost  – 16

(Glas)