Region 24.05.2022.

Makedonska pravoslavna crkva dobila autokefaliju od SPC (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Sabor Srpske Pravoslavne Crkve jednoglasno je odlučio da prizna autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije, rekao je danas patrijarh srpski Porfirije. Ova odluka dočekana je gromoglasnim aplauzima svih prisutnih na Liturgiji u Skoplju, na praznih Svetih Kirila i Metodija, koju su zajedno služili arhijereji SPC i MPC.

Patrijarh Porfirije je rekao da je Sabor SPC, u isto vrijeme, odlučio da Srpska patrijaršija sa patrijarhom i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje.

– Zatim će uslijediti svečano proglašenje zvaničnim, odgovarajućim aktom. Poslije toga će biti obavještene sve pomjesne pravoslavne crkve, po svom kanonskom redu i pozvane da prihvate autokefalni status Makedonske Pravoslavne Crkve – rekao je u svojoj besjedi patrijarh Porfirije i izrazio uvjerenje da će i druge pomjesne Crkve s radošću dočekati ovaj vlast.

Ova odluka je blago iznenađenje, nakon što je prije nekoliko dana objavljena informacija da Sveti Arhijerejski Sabor SPC prihvata akt MPC da se vrati u kanonsko jedinstvo sa SPC, a kojim je predviđeno da ima najširi obim autonomije.

Dobro upućeni u ova pitanja kažu za portal Banjaluka.net da se treba sačekati objašnjenje iz Srpske crkve za ovakvu odluku, ali većina je saglasna da je najvjerovatniji razlog taj da se spriječi dalji raskol između bratskih naroda.

– Taj raskol trajao je predugo i išao je na štetu oba naroda. Svakako, ni odnos patrijarha vaseljenskog Vartolomeja nije išao u korist SPC, jer je on netom prije Sabora SPC proglasio liturgijsko jedinstvo sa MPC, što je bio korak ka davanju autokefalnosti – kažu analitičari.

Ipak, dobra stvar u svemu je što su ispoštovani svi kanoni i što je autokefaliju dala SPC, a ne neka druga pomjesna Crkva. Nakon sporne situacije u Ukrajini i još nekoliko kritičnih tačaka širom svijeta među pravoslavnim Crkvama, kažu stručnjaci, dobro je da se sve vratilo u kanonske okvire i da su ispoštovane sve procedure.

(Aleksandar Stojanović)