Magazin 19.02.2018.

Makete aviona, brodova, borbenih vozila i transformersa oduševile Banjalučane

ČITANJE: 2 minute

Makete aviona, brodova, borbenih vozila i transformersa krasile su tokom proteklog vikenda Muzički paviljon parka “Petar Kočić”.

Bojan Kos, član Maketarskog kluba Kastel Banjaluka, rekao je kako je na izložbi, šestoj do sada, bilo izloženo više od 200 maketa.

“Imali smo izlagače iz našeg grada i iz Viteza, ali i goste iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Posjetom smo izuzetno zadovoljni. Mogu slobodno reći da je ovo jedna od najposjećenijih izložbi do sada”, rekao je Kos.

Prema njegovim riječima, izložbu je posjetio i veliki broj mlađih ljubitelja maketa, što je izlagače posebno obradovalo.

“Posjetioce zanimaju sve makete i svaka postavka je zanimljiva na svoj način, ali posebno postavka transformersa i jedan dio sa naučnom fantastikom djeci je zanimljiv”, objasnio je on.

Dodao je da su jako interesantni brodovi koje su izradili gosti iz Vukovara i Viteza, te postavka sa jednim od simbola Banjaluke: tradicionalnim čamcima – dajacima. Kos ističe da su ove dvije postavke nove u izložbi.

Slobodan Rašić, izlagač dajak čamaca, rekao je da prvi put ove godine učestvuje u ovoj izložbi.

“Moja postavka nije u kategoriji makete ili minijature, ali su se članovi maketarskog kluba složili da i ja izložim svoje čamce jer je on način života Banjaluke i u ovoj formi u kojoj sam ga izradio on se uklapa u izložbu”, objasnio je Rašić. Dodao je da je posjeta bila velika i da su svi izlagači zadovoljni.

Predstavnici Maketarskog kluba iz Novog Sada već treću godinu izlažu svoje makete.

“Zadovoljni smo gostoprimstvom i druženjem u Banjaluci, ali i posetom izložbe, jer na nekim takmičenjima u Srbiji nije ovolika poseta”, kazali su iz ovog kluba.

Una Nikolić, koja je prvi put posjetila izložbu, kazala je kako je izložba prelijepa. “Zaista mi se sve postavke sviđaju i zanimljive su”, istakla je ona.

Vladimir Pantić, koji je na izložbu doveo djecu, kazao je da su mališani, ali i on, oduševljeni postavkama.

“Djecu nisam mogao odvojiti od izložbenih postavki, a najviše su ih zainteresovali avioni i mali vojnici”, rekao je Pantić.

Izložbu je posjetilo nekoliko stotina ljubitelja maketa, a organizator je Maketarski klub Kastel.

(Nezavisne)