Svijet 16.04.2022.

MAKRON: Francuska će biti prva velika nacija koja ne koristi naftu, gas i ugalj kao izvore energije

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron obećao je u subotu da će Francusku učiniti “prvom velikom nacijom” koja će prestati koristiti naftu, ugljen i plin kao izvore energije, nastojeći se tako približiti mladim i zelenim glasačima iz bojazni da bi upravo oni u drugome krugu izbora sljedeći tjedan mogli biti suzdržani.

Na skupu u Marseilleu, čiji su stanovnici u prvom krugu izbora 10. aprila masovno glasali za kandidata radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona, Macron je pokušao povećati malu prednost koju, kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, ima u odnosu na svoju najsnažniju suparnicu, desničarku Marine Le Pen.

“Biram nuklearnu energiju”

Uoči drugog kruga izbora 24. aprila, predsjednička utrka se vodi na ljevici jer oboje kandidata nastoje privući glasače koji su u prvome krugu prošle nedjelje izabrali Melenchona.

Macron je rekao da će njegov idući premijer biti izravno angažiran na, kako je kazao – “zelenom planiranju”.

“Čini mi se da je puno tjeskobe među našim mladim ljudima”, rekao je Macron okupljenima ispred palače Pharo ponad marseilleske stare luke.

“Misija novog premijera bit će učiniti Francusku prvom velikom nacijom koja će postupno prestati koristiti plin, naftu i ugljen. To je moguće i mi ćemo to i realizirati. Između ugljena i plina s jedne strane i nuklearne energije s druge, biram nuklearnu”, kazao je svojim pristalicama Macron.

Obećao izgradnju šest reaktora

Aktualni francuski predsjednik već najavio da do sredine stoljeća želi izgraditi šest novih nuklearnih reaktora i pokrenuti studije za izgradnju njih još osam, povećati kapacitete za korištenje solarne energije za deset puta i izgraditi 50 vjetroelektrana u priobalju. Rekao je i da godišnje želi omogućiti postavljanje solarnih panela na 700.000 domova, što će omogućiti uštedu energije.

(SB)

Oznake: Emanuel Makron