Svijet 27.10.2022.

Makron najavio penzionu reformu: “Živimo duže, potrebno je raditi duže”

ČITANJE: 1 minuta

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio je da će sprovesti osporavanu penzionu reformu kojom bi se starosna granica za penzionisanje povisila za tri godine na 65, zbog čega bi mlađe generacije radile duže. U intervjuu za televiziju France 2 Macron je rekao da će promjene stupiti na snagu sljedeće godine.

“Postoji samo jedan način da to učinimo ako smo pametni. Budući da živimo duže, potrebno je raditi duže”, rekao je.

Minimalna dob za odlazak u punu penziju postepeno bi se povećala sa sadašnjih 62 na 65 godina do 2031, rekao je.

Ipak, Makron je rekao da je otvoren za razgovor o dobi za odlazak u penziju sa sindikatima i za potencijalne izmjene. Svi francuski radnici primaju državnu penziju. Neuvođenje predloženih promjena značilo bi da bi vlada morala smanjiti visinu penzija, rekao je Macron.

Makronova najava dolazi nakon što je njegov centristički savez izgubio parlamentarnu većinu u julu, što je njegovoj vladi znatno otežalo usvajanje zakona u donjem domu parlamenta. Većina opozicionih stranaka, kao i radnički sindikati, protive se promjenama dobi za penzionisanje.

Makron je juče ponudio savezništvo poslanicima iz konzervativne Republikanske stranke kako bi u parlamentu usvojili domaće reforme, uključujući penzionu reformu, prenosi Index.