Svijet 13.06.2021.

MAKRON: SAD su sa Bajdenom ponovo lider slobodnog svijeta

ČITANJE: 1 minuta

Sjedinjene Američke Države su se pod predsednikom Džo Bajdenom vratile kao kooperativni lider slobodnog sveta, rekao je u subotu francuski predsednik Emanuel Makron.

Time je, kako ocenjuje agencija Rojters, izrazio olakšanje koje osećaju mnogi ključni američki saveznici posle kraja haotičnog mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa. Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je u četvrtak Bajdena kao „veliku lepu promenu“, prenose agencije.

Ni Džonson ni Makron nisu podvukli direktne paralele između Bajdena i Trampa, mada su obojica pozdravila ton saradnje aktuelnog američkog predsednika, dok su zvaničnici saopštili da postoji olakšanje nakon što je Tramp povremeno šokirao mnoge evropske saveznike, prenosi Glas Amerike.

Na pitanje novinara da li se Amerika vratila, Bajden se okrenuo prema Makronu signalizirajući da bi francuski predsednik trebalo da odgovori na to pitanje.

„Da, definitivno. Izvanredno je imati američkog predsednika koji je deo kluba i veoma spreman na saradnju. Vi pokazujete da je liderstvo partnerstvo“, rekao je Makron Bajdenu tokom sastanka na marginama samita G7.

Bajden se saglasio sa tom konstatacijom.

„Sjedinjene Države, kao što sam rekao ranije, su se vratile. Stvari se odvijaju dobro i kao što kažemo u Americi, na istoj smo talasnoj dužini“, rekao je američki predsednik.

Dodao je da ima snažan stav o jedinstvu NATO-a i podržao Evropsku uniju – koju je Tramp često kritikovao tokom svog mandata.

„Mislim da je Evropska unija neverovatno snažan i energičan entitet, što u velikom delu ima veze sa sposobnošću Zapadne Evrope ne samo da rešava svoja ekonomska pitanja već i da bude podrška NATO“, zaključio je Bajden.

(SB)

Oznake: Emanuel Makron