Svijet 23.05.2024.

Makrona na Novoj Kaledoniji dočekao haos

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Francuske Emanuel Makron stigao je nakon dva dana putovanja u Novu Kaledoniji kako bi uticao na smirivanje napetosti na ovom ostrvu gdje je proteklih dana u sukobima poginulo šest osoba.

Makron je posjetio glavni grad Noumeu, gdje će se u narednim danima sastati s brojnim zvaničnicima, naglasivši da će ostati na ovom području koliko god je to potrebno.

– Moja je želja da budem uz građane kako bismo vratili mir i sigurnost. Ovdje sam došao s punim poštovanjem i poniznošću – rekao je on.

Naveo je da vanredno stanje na ostrvu ne treba produžavati mimo zakonskih 12 dana ukoliko se uklone sve barikade sa ulica glavnog grada i drugih područja.

– Najvažnije je uspostavljanje reda. Za neko vrijeme, ovdje će biti 3.000 pripadnika unutrašnje bezbjednosti. Oni će ostati ovdje koliko je god potrebno, čak i tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara – naveo je Makron.

Kada je riječ o policijskim intervencijama, predsjednik Francuske je rekao kako će se one pojačati u narednim danima.

– Narednih dana biće planirane nove masovne operacije. Čitav republički poredak će biti zaveden. Drugog izbora nemamo – zaključio je Makron.

Povodom njegove posjete oglasili su se i zvaničnici Nove Kaledonije. Oni su naglasili da talas nasilja traje već deset dana, te da je najavljeno nekoliko mjera kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje zemlje.

(Agencije)