MALA, ALI VELIKA Desetogodišnja Banjalučanka Marija u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”

Desetogodišnja Marija Brkić iz Banjaluke ističe da je akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” izuzetno značajna jer ima veliki cilj – da pomogne bolesnoj djeci, te da je ponosna što će biti u prilici da je uveliča pjesmom i talenat iskoristi u humanitarne svrhe.

Marija kaže da će u ovoj akciji, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, učestvovati izvođenjem pjesme “Krila mašte”, sa kojom se takmičila na “Đurđevdanskom festivalu”.

“Drago mi je što svoj taleant mogu da iskoristim u humanitarne svrhe i pomognem djeci kojoj je neophodna pomoć. Volim da pjevam i da nastupam”, rekla je ona.

Marija je učenica petog razreda Osnovne škole “Branko Radičević”, već tri godine pohađa i muzičku školu gdje uči da svira klavir, uči i tri strana jezika – engleski, francuski i njemački, a ide i na sportsku gimnastiku.

“U početku mi je bilo teško da uskladim sve te obaveze, ali dobrom organizacijom uspijevam sve da stignem”, naglašava Marija.

Marijina mama Milena kaže da je ponosna što će njena kćerka dati doprinos humanitarnoj akciji, te pomoći svojim vršnjacima.

“Ljekar sam i znam šta je ljudska patnja. Smatram da svaki čovjek humanost djelimično naslijedi, a djelimično treba da kroz život razvija. Svako treba da podrži ovu manifestaciju”, rekla je Brkićeva.

Ona smatra da je veoma značajno to što akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” podstiče djecu da budu humana, te što kod svih ljudi razvija empatiju prema patnji drugih.

“Ljudi, nažalost, sve više gledaju sebe, tako da će ova akcija pokrenuti lavinu emocija i empatije koje smo zaboravili, a na djecu imati jak uticaj da razvijaju ljubav prema onima kojima je potrebna pomoć”, istakla je Brkićeva.

Navodeći da je ovo prilika da se ujedini cijela Republika Srpska, Brkićeva je izrazila nadu da će biti prikupljena sredstva neophodna za nabavku robotike potrebne za liječenje djece sa poremećajima kretanja.

Ona je dodala da se trudi da podržava Mariju i njenog osmogodišnjeg brata Tadiju u svemu što je dobro za njih, ali se istovremeno trudi i da ih osamostali.

“Smatram da je ljubav najvažnija, jer ih samo ona može izvesti na pravi put”, naglasila je Brkićeva.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, i ove godine, deveti put, realizuje se akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, u okviru koje će 23. decembra od 17.00 časova biti održano donatorsko veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorišćena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korišćenje robotike, a takav savremeni tretman ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj, niti u Srbiji.

Direktan efekat primjene savremene robotike je značajno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, kao i povredama glave i kičme.

Novina je da su partneri predsjednika Republike u ovogodišnoj humanitarnoj akciji mladi talenti iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika.

Prvo donatorsko veče održano je 2010. godine.

(Srna)

REZULTATI VJEŠTAČENJA: Piralena u “Incelu” ima i do 2.800 puta više od dozvoljenog

Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, ekskluzivno otkrivaju izvori Srpskainfo.  Srpskainfo je imao uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake. – Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da

LAZAREVO ČEKA DOLAZAK MAŠINA Širi se mreža kružnih raskrsnica po gradu

Projekti izgradnje tri kružna toka na staroj “gradiškoj cesti” biće završeni za desetak dana i dostavljeni “Putevima RS”, koji treba da finansiraju radove, najavili su iz Gradske uprave. Najveći kružni tok planiran je na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, što vozači godinama priželjkuju. U

Direktor Poreske uprave RS učestvovao na prestižnom Samitu u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori. Pored Maričića, učesnici ovog panela bili su i

ŠESTI SABOR SNSD-a Dodik: Cilj – razvoj Srpske i očuvanje mira

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Laktašima da je politika stranke koju predvodi zasnovana na stabilizaciji, jačanju i razvoju Republike Srpske, a da je glavni cilj očuvanje mira. “SNSD je opredijeljen za politiku širenja saveza za Republiku Srpsku i danas smo za ovo dobili podršku. Sve naše aktivnosti biće u skladu sa ciljevima

NA KRUNIĆEVOM SPISKU 21 IGRAČ Fudbaleri Borca počeli pripreme

Fudbaleri Borca počeli su pripreme za predstojeću sezonu u kojoj će se takmičiti u Premijer ligi BiH. Na spisku trenera Branislava Krunića se nalazi 21 fudbaler, a timu je priključeno i šest juniora. Prvi trening sa ekipom odradio je i fudbaler iz Malija Dieudone Gbakale, koji je prošao ljekarske preglede i ima priliku da dokaže

Banjalučki gimnazijalci obilježili četiri decenije mature

Kada je Momčilo Bajagić Bajaga napisao pjesmu “Moji drugovi” kao da je mislio na generaciju banjalučkih gimnazijalaca, koji su 1979. napustili školske klupe i kao biseri se rasuli po cijelom svijetu. Od njih 381, koliko ih je maturiralo krajem osme decenije prošlog vijeka, polovina je u subotu, 8. juna, ponovo sjela u klupe, prisjetila se

MUP RS u ponedjeljak predstavlja ‘chat bot’ aplikaciju na viberu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske predstaviće u ponedjeljak, 17. juna čet bot /chat bot/ aplikaciju Ministarstva na viberu kao jedan od novih modela direktne komunikacije MUP-a sa građanima, a samim tim i informisanja. Tom prilikom biće predstavljen i nova internet stranica Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Srpske. Predstavljanje čet bot aplikacije i nove internet