MALA, ALI VELIKA Desetogodišnja Banjalučanka Marija u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”

Desetogodišnja Marija Brkić iz Banjaluke ističe da je akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” izuzetno značajna jer ima veliki cilj – da pomogne bolesnoj djeci, te da je ponosna što će biti u prilici da je uveliča pjesmom i talenat iskoristi u humanitarne svrhe.

Marija kaže da će u ovoj akciji, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, učestvovati izvođenjem pjesme “Krila mašte”, sa kojom se takmičila na “Đurđevdanskom festivalu”.

“Drago mi je što svoj taleant mogu da iskoristim u humanitarne svrhe i pomognem djeci kojoj je neophodna pomoć. Volim da pjevam i da nastupam”, rekla je ona.

Marija je učenica petog razreda Osnovne škole “Branko Radičević”, već tri godine pohađa i muzičku školu gdje uči da svira klavir, uči i tri strana jezika – engleski, francuski i njemački, a ide i na sportsku gimnastiku.

“U početku mi je bilo teško da uskladim sve te obaveze, ali dobrom organizacijom uspijevam sve da stignem”, naglašava Marija.

Marijina mama Milena kaže da je ponosna što će njena kćerka dati doprinos humanitarnoj akciji, te pomoći svojim vršnjacima.

“Ljekar sam i znam šta je ljudska patnja. Smatram da svaki čovjek humanost djelimično naslijedi, a djelimično treba da kroz život razvija. Svako treba da podrži ovu manifestaciju”, rekla je Brkićeva.

Ona smatra da je veoma značajno to što akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” podstiče djecu da budu humana, te što kod svih ljudi razvija empatiju prema patnji drugih.

“Ljudi, nažalost, sve više gledaju sebe, tako da će ova akcija pokrenuti lavinu emocija i empatije koje smo zaboravili, a na djecu imati jak uticaj da razvijaju ljubav prema onima kojima je potrebna pomoć”, istakla je Brkićeva.

Navodeći da je ovo prilika da se ujedini cijela Republika Srpska, Brkićeva je izrazila nadu da će biti prikupljena sredstva neophodna za nabavku robotike potrebne za liječenje djece sa poremećajima kretanja.

Ona je dodala da se trudi da podržava Mariju i njenog osmogodišnjeg brata Tadiju u svemu što je dobro za njih, ali se istovremeno trudi i da ih osamostali.

“Smatram da je ljubav najvažnija, jer ih samo ona može izvesti na pravi put”, naglasila je Brkićeva.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, i ove godine, deveti put, realizuje se akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, u okviru koje će 23. decembra od 17.00 časova biti održano donatorsko veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorišćena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korišćenje robotike, a takav savremeni tretman ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj, niti u Srbiji.

Direktan efekat primjene savremene robotike je značajno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, kao i povredama glave i kičme.

Novina je da su partneri predsjednika Republike u ovogodišnoj humanitarnoj akciji mladi talenti iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika.

Prvo donatorsko veče održano je 2010. godine.

(Srna)

GRIP HARA BANJALUKOM Povećan broj pacijenata s respiratornim infekcijama

Čekaonice ambulanti i hitne pomoći su prethodnih dana bile prepune pacijenata zbog prehlade i gripa, a nisu rijetki bili i slučajevi bronhitisa i upale pluća. Da su ljekari imali pune ruke posla pomažući sugrađanima koji su se javili na preglede zbog respiratornih infekcija potvrdili su u Domu zdravlja Banjaluka. – U ambulantama se značajno povećao

ZAŠTITA KULTURNOG NASLJEĐA Besplatni kursevi na Ekonomskom fakultetu

Na banjalučkom Ekonomskom fakultetu do 16. februara održavaju se kursevi u okviru Programa cjeloživotnog učenja. Riječ je o besplatnim kursevima koji su stipendirani od strane Evropske unije, a namijenjeni su zaposlenima u institucijama kulture i turizma, sektoru za privredni razvoj, diplomiranim turizmolozima i studentima završne godine turizma. Po završetku edukacije polaznicima će biti dodijeljeni sertifikati.

PODRŠKA ZAPOŠLJAVANJU Šansu za rad u tekstilnoj industriji dobilo 31 lice

U okviru implementacije projekta „Jačanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje u sektorima prerada tekstila i kože“ od septembra 2018. obuku je prošao 31 kandidat. – Završene su četiri obuke – dvije za šivenje tekstila, jedna za šivenje kože i jedna na CAD sistemima za odjevnu tehnologiju – saopšteno je iz Gradske razvojne agencije (CIDEA), koja implementira

“Banjalučka kritična masa” organizuje prvu vožnju biciklima u 2019.

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje prvu ovogodišnju vožnju  biciklima kroz grad, i to 25. januara u 19 sati. “Banjalučka Kritična Masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi Banjalučke kritične mase rade na informisanju i edukaciji svih učesnika u

Uskoro zakup do marku po kvadratu

Nacrtom zakona o socijalnom stanovanju RS prvi put je definisan sistem socijalnog stanovanja, a stanovi će biti dodjeljivani na neodređeno vrijeme uz zakup do jedne KM po metru kvadratnom. Zakonskim rješenjem, koji bi Narodna skupština Srpske trebalo da razmatra na sjednici 29. januara, obuhvaćena su lica koja su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog

(FOTO) Srđan Jolić prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta u Banjaluci

Srđan Jolić iz Banjaluke pobjednik je plivanja za Bogojavljenski krst na rijeci Vrbas u Banjaluci. Jolić je bio najbrži od 33 mladića koji se izborio sa hladnim Vrbasom. Plivanju je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Jefrem. Nakon liturgije ispred Hrama je ka Gradskom mostu krenula je Bogojavljenska

ŽENE KOJE SU MIJENJALE ISTORIJU: Vahida Maglajlić, banjalučka heroina

Oduvijek su postojale istaknute ženske ličnosti, koje su mijenjale tok svjetske istorije. Svojim postignućima su postavile nova mjerila. Takvih je žena za vrijeme Drugog svjetskog rata bilo i u bivšoj Jugoslaviji. Jedna od njih je i hrabra Vahida Maglajlić, heroj Narodnooslobodilačke borbe. Rođena je 17. aprila 1907. godine u Banjaluci. Bila je najstarija kćerka od