MALA, ALI VELIKA Desetogodišnja Banjalučanka Marija u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”

Desetogodišnja Marija Brkić iz Banjaluke ističe da je akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” izuzetno značajna jer ima veliki cilj – da pomogne bolesnoj djeci, te da je ponosna što će biti u prilici da je uveliča pjesmom i talenat iskoristi u humanitarne svrhe.

Marija kaže da će u ovoj akciji, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, učestvovati izvođenjem pjesme “Krila mašte”, sa kojom se takmičila na “Đurđevdanskom festivalu”.

“Drago mi je što svoj taleant mogu da iskoristim u humanitarne svrhe i pomognem djeci kojoj je neophodna pomoć. Volim da pjevam i da nastupam”, rekla je ona.

Marija je učenica petog razreda Osnovne škole “Branko Radičević”, već tri godine pohađa i muzičku školu gdje uči da svira klavir, uči i tri strana jezika – engleski, francuski i njemački, a ide i na sportsku gimnastiku.

“U početku mi je bilo teško da uskladim sve te obaveze, ali dobrom organizacijom uspijevam sve da stignem”, naglašava Marija.

Marijina mama Milena kaže da je ponosna što će njena kćerka dati doprinos humanitarnoj akciji, te pomoći svojim vršnjacima.

“Ljekar sam i znam šta je ljudska patnja. Smatram da svaki čovjek humanost djelimično naslijedi, a djelimično treba da kroz život razvija. Svako treba da podrži ovu manifestaciju”, rekla je Brkićeva.

Ona smatra da je veoma značajno to što akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” podstiče djecu da budu humana, te što kod svih ljudi razvija empatiju prema patnji drugih.

“Ljudi, nažalost, sve više gledaju sebe, tako da će ova akcija pokrenuti lavinu emocija i empatije koje smo zaboravili, a na djecu imati jak uticaj da razvijaju ljubav prema onima kojima je potrebna pomoć”, istakla je Brkićeva.

Navodeći da je ovo prilika da se ujedini cijela Republika Srpska, Brkićeva je izrazila nadu da će biti prikupljena sredstva neophodna za nabavku robotike potrebne za liječenje djece sa poremećajima kretanja.

Ona je dodala da se trudi da podržava Mariju i njenog osmogodišnjeg brata Tadiju u svemu što je dobro za njih, ali se istovremeno trudi i da ih osamostali.

“Smatram da je ljubav najvažnija, jer ih samo ona može izvesti na pravi put”, naglasila je Brkićeva.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, i ove godine, deveti put, realizuje se akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, u okviru koje će 23. decembra od 17.00 časova biti održano donatorsko veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorišćena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korišćenje robotike, a takav savremeni tretman ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj, niti u Srbiji.

Direktan efekat primjene savremene robotike je značajno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, kao i povredama glave i kičme.

Novina je da su partneri predsjednika Republike u ovogodišnoj humanitarnoj akciji mladi talenti iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika.

Prvo donatorsko veče održano je 2010. godine.

(Srna)

ZBOG NEISTICANJA CIJENE USLUGE Dječja igraonica kažnjena sa 500 KM

Jednoj dječjoj igraonici u Banjaluci izdat je prekršajni nalog od 500 KM zbog neisticanja cijene usluge, rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove. Dodali su da je prekršajni nalog izdat tokom kontrole koja traje od početka marta na području grada, a koja se sprovodi na inicijativu Republičke uprave za inspekcijske poslove. Prema njihovim riječima, u

Servisne informacije za 20. mart

Servisne informacije za srijedu, 20. mart 2019. godine: Policijska uprava Evidentirana su tri krivična djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda, jedna sa posljedicama, u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 70 odraslih pacijenta, 17 djece i obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Banjalučanin povrijeđen u slijetanju opela sa puta kod Prijedorske petlje

Jedna osoba povrijeđena je u saobraćajnoj nezgodi koja se oko 21 sat dogodila u blizini Prijedorske petlje na putu od Banjaluke prema Laktašima. “Nezavisne” saznaju da je u ovom udesu povrijeđen vozač opela D.B. iz Banjaluke i on je prevezen na UKC. Stepen njegovih povreda još uvijek nije poznat. Kako nam je kratko potvrđeno u

Najbolji mađarski big bend orkestar svira u Banjaluci

Koncert “Budapest Jazz Orchestra” iz Mađarske biće održan 22. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci s početkom u 20 časova. “Budapest Jazz Orchestra” jedan je od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj. Godinama izvode sving muziku, koja je prepoznata na svjetskom nivou, kao i gotovo sve džez žanrove. Ovi svjetski priznati muzičari

PRVI ČOVJEK “PUTEVA RS”: Raskrsnica u Ramićima je problem Grada Banjaluke

Probleme na opasnoj raskrsnici u Ramićima, koja se nalazi na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor, treba riješiti Grad Banjaluka, izričit je prvi čovjek preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić. Protekle subote je na toj lokaciji u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin, što je izazvalo ogorčenje mještana Dragočaja i Ramića, koji razmišljaju da u znak protesta