Vijesti 16.05.2016.

Mala matura kuca na vrata osnovcima

ČITANJE: 2 minute
skola

U fokusu nacrta Zakona o osnovnom obrazovanju, koji će se sutra naći pred poslanicima NSRS, su učenici i nastavnici, poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Čak 40 novih članova zakona ide u korist onih koji su u epicentru obrazovnog sistema. Po novom, đaci su aktivni subjekti, tako što kroz školovanje razvijaju konkretne sposobnosti i znanja u upotrebi  maternjeg i stranog jezika, matematičke i informatičke pismenosti, preduzetništva. Za ministra Maleševića, najveća novina ipak je eksperimentalno uvođenje male mature.

“Mislimo da prvo moramo eksperimentalno da jedne godine, kao što je palnirano u strategiji, da prvo  u 10 odsto škola provjerimo to što smo planirali, da otklonimo eventualne nedostatke. Mislim da bi bilo štetno da odjednom uvedemo u sve osnovne škole neprovjereno i nepripremljeno”, izjavio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

O sudbini đaka koji prekrše svoje obaveze i dužnosti, odlučivaće ministar lično. Tokom školovanja svaki učenik imaće svoj vaspitno-obrazovni karton u kome će biti zabilježeni njegova interesovanja i sklonosti. Po prvi put, svojih pet minuta pažnje dočekali su nadareni i talentovani učenici. Oni će na usluzi imati Tim za podršku sačinjen od nastavnika, stručnih saradnika i roditelja.

“Oni iziskuju određene posebne elemente od pripreme u nastavi, pa nadalje. Ono što je najvažnije je adekvatno i kvalitetno pripremiti naš nastavni kadar da prepozna i identifikuje jedno takvo dijete. Samtram da sve naše škole imaju jedan broj stručnih nastavnika”, izjavila je  Danijela Mrda, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko- romanijske regije.

Za djecu sa smetnjama u razvoju, i slovom zakona, definisana je uloga  asistenta kao podrška u praćenju nastave. Nacrtom zakona predviđeno je da direktora škole imenuje ministar sa liste  prijedloga školskog odbora. Direktori će imati neograničen mandat.

“Smatramo da taj svoj kvalitet može da nastavi i u narednim mandatima a ne da ga zakon sputava da ne može da se i dalje pokazuje”, rekao je Miodrag Parežanin, predsjednik direktora Aktiva hercegovačkih osnovnih škola.

Na unapređenju  kvaliteta vaspitanja i  obrazovanja radiće jedan Savjet za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Činiće ga 15 članova i to od akademika do vaspitača. Trebalo bi da ga formira Vlada.  Prvi sud o budućnosti osnovnog obrazovanja, daće poslanici.

(Atv)