Vijesti 10.02.2017.

Mala matura lijek za lažne vukovce

ČITANJE: 2 minute

Uvođenje male mature u školama širom RS prosvjetni radnici pozdravili su jer, kako kažu, na ovaj način će biti utvrđeno stvarno znanje učenika pa će se izbjeći najezda učenika vukovaca, koji tu titulu baš i ne zaslužuju.

Mala matura u pisanoj formi nakon završetka devetog razreda biće eksperimentalno uvedena od naredne školske godine, nakon što je juče Prijedlog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS usvojen u Narodnoj skupštini RS.

Zakonom je definisano i da radi unapređenja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja Vlada RS formira savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja kao posebno savjetodavno tijelo.

Dijana Bogdanović, direktor OŠ “Zmaj Jova Jovanović” iz Banjaluke, kazala je da će mala matura svakako uozbiljiti situaciju u osnovnom obrazovanju.

mala matura

Ozbiljnije i odgovornije ponašanje učenika

“To da će mala matura pozitivno uticati pokazalo je i eksterno ocjenjivanje prošle godine, gdje smo primijetili da se učenici mnogo ozbiljnije i odgovornije ponašaju. Naša škola je prošle godine osvojila drugo mjesto na tom ocjenjivanju iz srpskog jezika, na šta smo posebno ponosni”, kazala je Bogdanovićeva.

Ona je naglasila da je mala matura pozitivna stvar, prije svega zato što će se znati ko je pravi vukovac, a ko nije.

“Sada imamo pravu najezdu vukovaca, koji to baš i nisu. Zbog toga mnoga djeca koja imaju dobro znanje ne mogu da se upišu u škole koje žele jer ti lažni vukovci zauzmu sva mjesta”, istakla je Bogdanovićeva.

Dragorad Vasić, šef Odsjeka za obrazovanje u opštini Bijeljina i bivši prosvjetni radnik, slaže se da će mala matura uvesti red u osnovno obrazovanje.

“Mislim da mi već kasnimo s tim i da treba uraditi velike pripreme, ali to je svakako veliki iskorak. To će i za učenika i za radnika u prosvjeti značiti jednu veliku akreditaciju”, kaže Vasić.

Eksterno ocjenjivanje uvod u malu maturu

predrag damjanovic

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kazao je da je eksterno ocjenjivanje koje će u svim osnovnim školama u RS u aprilu biti sprovedeno i ove godine jedna priprema i uvod u malu maturu.

“Ovo ocjenjivanje znanja iz srpskog jezika i matematike za učenike devetih razreda sproveli smo i prošle godine. Znanje učenika iz srpskog jezika je ocijenjeno srednjim nivoom, a iz matematike su učenici imali nizak nivo, tu se još mora puno raditi”, naglasio je Damjanović.

Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, obrazlažući ovaj prijedlog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u Narodnoj skupštini RS, rekla je da se programom male mature određuju nastavni predmeti iz kojih će učenici rješavati testove, a malu maturu će sprovoditi Republički pedagoški zavod.

“Rezultat učenika na maloj maturi biće bodovan prilikom upisa u srednju školu u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju”, kazala je Kocić-Ćućićeva.

(Nezavisne)