Vijesti 04.01.2023.

MALAGURSKI: U FBiH se “upecali”, premijera filma o Srpskoj jeste u Sarajevu, ali Istočnom

ČITANJE: 2 minute

Premijera filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”, čiji je autor Boris Malagurski, za građane Istočnog Sarajeva biće održana 11. januara u prostorijama Kulturnog centra u Istočnom Novom Sarajevu, saznaje Srpskainfo.

Projekcija navedenog filma, koja je ovih dana digla veliku buru i izazvala lavinu reakcija zbog dvosmislene poruke autora da će projekcija biti održana u Sarajevu, a zatim i javnog poziva Malagurskog da gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić “iz prvog reda” pogleda film, izazvala je reakciju Karićeve koja je projekciju filma i režiserov poziv nazvala “još jednom u nizu provokacija”.

– Poziv na projekciju filma Borisa Malagurskog o Republici Srpskoj je samo jedna u nizu provokacija koje pristižu posljednjih dana – rekla je Karićeva.

Gradonačelnica Sarajeva takođe se obrušila i na predstojeće obilježavanje Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, gdje će povodom 9. januara biti održan svečani defile.

– Neustavno obilježavanje 9. januara se seli u Istočno Sarajevo, praktično na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom u modernoj istoriji. Na sve ove provokacije odgovor je isti. Borićemo se istinom, pozivati na čitanje međunarodnih presuda, učiti iz istorijskih knjiga koje nisu laž i revizionizam. Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama. Nisu uspjeli mnogi – poručila je Karićeva.

Iako je Malagurski, nakon oštrih reakcija iz Sarajeva, otvoreno priznao da je svojom najavom o projekciji filma u tom gradu namerno “pecao sarajevske medije”, te da “ovako velika reklama ne može da se plati”, u brojnim medijima u FBiH očekivana premijera navedenog filma i dalje je “top tema”.

Međutim, iz Kulturnog centra u Istočnom Novom Sarajevu za Srpskainfo je potvrđeno da će premijera filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”, biti održana 11. januara u njihovim prostorijama, te da je projekcija zakazana tog dana u 19 časova.

Član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva, Mihajlo Parađina, za Srpskainfo kaže da su “histerične reakcije” iz federalnog Sarajeva na samu najavu projekcije filma o stvaranju i odbrani Republike Srpske, najbolji dokaz o “nevjerovatnoj ostrašćenosti ogromne većine bošnjačkih političara i medija pod njihovom kontrolom”.

– Halabuka koja se u federalnom Sarajevu digla zbog najavljene premijere filma Borisa Malagurskog, kao i svečanog obilježavanja Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, pokazuje da je dug put do suočavanja s istinom i prihvatanja realnosti od strane većinske bošnjačke javnosti. Sve što se kosi s uspostavljenim stereotipima o bošnjačkim “žrtvama” i srpskim “zločincima” izaziva histerične reakcije. Njihove reakcije i ostrašćenost najbolje pokazuju zbog čega smo odlučni da sačuvamo Srpsku – ističe Parađina, piše Srpskainfo.

(SB)