Vijesti 09.12.2015.

Malašević: Nismo imali para, pa smo sami pisali strategiju obrazovanja

ČITANJE: 1 minuta
dane_malesevic
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je večeras da je svjestan nedostataka nacrta strategije razvoja obrazovanja u Srpskoj, koji je radio ovaj resor, ali da nisu imali novca da angažuju stručnjake koje bi bolje uradili ovaj strateški dokument.

– Ovaj dokument je rađen potpuno amaterski i besplatno, odnosno sa resursima s kojim raspolažemo u Ministarstvu i uz pomoć nekoliko ljudi sa Univerziteta. Naprosto, nismo imali para da anagažujemo stručnjake koje pišu strategije i za to uzimaju dobre pare – rekao je Malešević, nakon što je ovaj dokument bio izložen žestokim kritikama više poslanika vladajućeg bloka.

Osvrćući se na kritike poslanika, Malešević je naglasio da se slaže sa nekim od primjdbi na sadržaj ovog dokumenta i da zbog toga neki njegovi dijelovi i neće naći u finalnoj verziji strategije.

– I ja se slažem da neke stvari u ovoj strategiji jednostavno ne stoje – rekao je Malašević.

Tokom skupštinske rasprave, više poslanika, među njima najviše predstavnika SNSD-a, kritikovalo je nacrt strategije koja bi trebalo da definiše osnovne pravce razvoja obrazovnog sistema u Srpskoj za period do 2010. godine.

Igor Radojičić, poslanik SNSD-a, kazao je da u strategiji nema opšte obrazovnih ciljeva koje bi trebalo definisati, ali i zatražio da se, u okviru ove strategije, preispita i devetogodišnje trajanje osnovnog obrazovanja, koje je zamijenilo stari, osmogodišnji sistem.

(Banjaluka.net)