MALE INTERVENCIJE Pogledajte na kojim lokacijama su planirane javne česme

Banjalučani su izabrali kako će izgledati prva javna česma iz projekta „Malih intervencija“, a plan je da u užem centru grada bude izgrađena mreža česama.

Stilizovana česma u obliku lopte pobjedničko je rješenje na javnom konkursu na kojem je glasalo skoro 1.680 građana. Ova česma bi, prema najavama, u parkiću trebala biti postavljena na proljeće iduće godine.

Iz Tima “Malih intervencija u prostoru” preciziraju da u dugogročnom planu imaju postavljanje česama na 14 lokacija, između ostalog kod Narodnog pozorišta RS, na trgu Krajine, u parku “Petar Kočić”, ispred i u tvrđavi Kastel, ispred Muzeja RS, kod dvorane Obilićevo, Pravnog fakulteta, hotela Krajina, te u “kupusištu”. Radovi će se, kako pojašnjavaju, izvoditi u skladu s budžetom.

Cilj projekta malih intervencija je da se oplemene pojedini prostori i uljepša grad, a poseban akcenat stavljen je na građane i njihovo učešće.

– Osjećamo pozitivne vibracije od građana i struke, jer se zna da je ovaj projekat neinteresan, nema velike količine novca oko koje bi neko galamio. Ovo je jedno polje otvoreno za sve koji žele i smatraju da svojim angažmanom mogu da unaprijede prostor oko sebe i na taj način učine svoj grad boljim. Dragocjeno je što se u toj saradnji između javnosti i Gradske uprave postavlja struka koja filtrira dizajnerska rješenja, tako da ne može baš bilo šta proći. Moraju postojati stručni filteri koji nude rješenja koja su prošla konkurs za selekciju i koja su etablirana kao dobra – naglasila je član tima Diana Stupar.

Kako poručuje, želja im je bila da vide mogu li se stvari u gradu raditi na drugačiji način, da probaju drugi vid redizajniranja prostora koji izlazi iz stadardnih okvira, da nije sve tender, procedure, teško i sporo.

Za sada je organizovano oslikavanje pasaža u Gospodskoj ulici, akcija pospremanja grada, a u izradi je još projekata za ovu godinu.

– Trenutno radimo na „Izradi digitalne interaktivne platforme“, što smo osvojili kao drugu nagradu UNDP-a kao inovativni projekat za saradnju lokalne zajednice i građana. Takođe imamo pilot projekat koji se tiče naprednih sistema biorecenzija pročišćavanja otpadnih voda. Planiramo završiti studiju, odnosno knjigu razvojnih potencijala malih javnih prostora u širem centru grada. To bi zapravo moglo i drugim lokalnim zajednicama da pomogne da izvedu sličan projekat malih  intervencija koji se odnosi na uređenje malih javnih prostora kroz interakciju struke i građana, kroz donacije, radnu akciju, apliciranje projekata, glasanje o rješenjima – pojasnila je ona.

“Njujork stanuje u Banjaluci”
Projekat „Malih intervencija“ ima ukupno 150 lokacija evidentiranih u centru grada i uz obale Vrbasa, od Malte do Kosmosa, između dva tranzita, od mosta Rebrovac do Venecije. Određeni procenat projekata će biti sami prijedlozi građana.

– Interesuju nas murali na određenim lokacijama, parking kod Kastela, kružni tokovi, a tu nas prije svega zanima jedno umjetničko oblikovanje, tako da bi u budućim konkursima fontana bila zabranjena. Smatramo da imamo dovoljno kreativaca koji mogu da iznesu svjetska rješenja, što smo i dokazali oslikavanjem pasaža. Pokazali smo da Njujork stanuje u Banjaluci, dobili smo zaista vrhunsku umjetnost, bez para – naglasila je Diana Stupar.

 

(Srpskainfo)

CVIJANOVIĆ: Treba ući u konstruktivnu reformu pravosuđa, a ne baviti se stereotipima

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović komentarišući saopštenje PIK-a rekla je da su to stereotipi i da se osvrću i na pitanja koja nisu bila predmet ni zaključaka Narodne skupštine ni diskusija koje su se tamo čule. – Potrebno je da se iz tih stereotipa izađe i donesu konstruktivna riješenja a to prvenstveno znači da treba

DODIK: Žao mi je što se konstruktivan sastanak pretvorio u prijetnju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske. – Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja

DOBRE VIJESTI ZA ZAJEDNICE ETAŽNIH VLASNIKA Do novog krova uz novac iz gradske kase

Pored novčane pomoći koju izdvaja za sanaciju fasada, Grad Banjaluka u idućoj godini planira da učestvuje u obnovi krovova pojedinih stambenih zgrada tako što će sufinansirati dio radova.  Godinama se kroz budžet grada izdvajaju određena sredstva za sufinansiranje sanacije fasada, koja se raspodjeljuju putem javnog poziva na koji mogu konkuristati Zajednice etažnih vlasnika (ZEV). Zbog

SVEČANOST: Obilježen 43. rođendan Banjalučkog studentskog pozorišta

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište u 43 godine postojanja imalo 91 premijeru i više od 400.000 gledalaca, što potvrđuje njihov kvalitet i uspješan rad. “Za razvoj alternativne pozorišne scene u Srpskoj ovo pozorište je izuzetno važno i Ministarstvo kontinuirano podržava njihov rad”, poručila je Đakovićeva.

NASTUP SA GOSTIMA: Akustični koncert “Balkan Expressa” 3. marta u Banskom dvoru

Banjalučki rokenrol sastav “Balkan Express” najavio je akustični koncert koji će održati u Banskom dvoru u Banjaluci 3. marta. Muzičari jednog od najslavnijih bendova iz grada na Vrbasu su istakli da je u pripremi autorski repertoar, ali u izmijenjenim aranžmanima, prilagođen akustičnim instrumentima. “Prije 12 godina smo imali svoj prvi unplugged koncert na istom mjestu,

Džaferović i Komšić pozvali Đukanovića da 2. i 3. marta dođe u BiH, Dodik se pozvao na vitalni interes

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića. Za posjetu crnogorskog predsjednika glasali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv. Dodik

ELEKTROKRAJINA: Muškarac pištoljem napao dvojicu radnika koji su došli da mu isključe struju zbog duga

Jedno lice napalo je danas pištoljem dvojicu terenskih radnika “Elektrokrajine” prilikom obavljanja redovnih radnih zadataka u Banjaluci, a oni tom prilikom nisu povrijeđeni, saopšteno je iz “Elektrokrajine”. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka koja je uhapsila napadača i kod njega pronašla oružje, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se dodaje da se napad na radnike