MALE INTERVENCIJE Pogledajte na kojim lokacijama su planirane javne česme

Banjalučani su izabrali kako će izgledati prva javna česma iz projekta „Malih intervencija“, a plan je da u užem centru grada bude izgrađena mreža česama.

Stilizovana česma u obliku lopte pobjedničko je rješenje na javnom konkursu na kojem je glasalo skoro 1.680 građana. Ova česma bi, prema najavama, u parkiću trebala biti postavljena na proljeće iduće godine.

Iz Tima “Malih intervencija u prostoru” preciziraju da u dugogročnom planu imaju postavljanje česama na 14 lokacija, između ostalog kod Narodnog pozorišta RS, na trgu Krajine, u parku “Petar Kočić”, ispred i u tvrđavi Kastel, ispred Muzeja RS, kod dvorane Obilićevo, Pravnog fakulteta, hotela Krajina, te u “kupusištu”. Radovi će se, kako pojašnjavaju, izvoditi u skladu s budžetom.

Cilj projekta malih intervencija je da se oplemene pojedini prostori i uljepša grad, a poseban akcenat stavljen je na građane i njihovo učešće.

– Osjećamo pozitivne vibracije od građana i struke, jer se zna da je ovaj projekat neinteresan, nema velike količine novca oko koje bi neko galamio. Ovo je jedno polje otvoreno za sve koji žele i smatraju da svojim angažmanom mogu da unaprijede prostor oko sebe i na taj način učine svoj grad boljim. Dragocjeno je što se u toj saradnji između javnosti i Gradske uprave postavlja struka koja filtrira dizajnerska rješenja, tako da ne može baš bilo šta proći. Moraju postojati stručni filteri koji nude rješenja koja su prošla konkurs za selekciju i koja su etablirana kao dobra – naglasila je član tima Diana Stupar.

Kako poručuje, želja im je bila da vide mogu li se stvari u gradu raditi na drugačiji način, da probaju drugi vid redizajniranja prostora koji izlazi iz stadardnih okvira, da nije sve tender, procedure, teško i sporo.

Za sada je organizovano oslikavanje pasaža u Gospodskoj ulici, akcija pospremanja grada, a u izradi je još projekata za ovu godinu.

– Trenutno radimo na „Izradi digitalne interaktivne platforme“, što smo osvojili kao drugu nagradu UNDP-a kao inovativni projekat za saradnju lokalne zajednice i građana. Takođe imamo pilot projekat koji se tiče naprednih sistema biorecenzija pročišćavanja otpadnih voda. Planiramo završiti studiju, odnosno knjigu razvojnih potencijala malih javnih prostora u širem centru grada. To bi zapravo moglo i drugim lokalnim zajednicama da pomogne da izvedu sličan projekat malih  intervencija koji se odnosi na uređenje malih javnih prostora kroz interakciju struke i građana, kroz donacije, radnu akciju, apliciranje projekata, glasanje o rješenjima – pojasnila je ona.

“Njujork stanuje u Banjaluci”
Projekat „Malih intervencija“ ima ukupno 150 lokacija evidentiranih u centru grada i uz obale Vrbasa, od Malte do Kosmosa, između dva tranzita, od mosta Rebrovac do Venecije. Određeni procenat projekata će biti sami prijedlozi građana.

– Interesuju nas murali na određenim lokacijama, parking kod Kastela, kružni tokovi, a tu nas prije svega zanima jedno umjetničko oblikovanje, tako da bi u budućim konkursima fontana bila zabranjena. Smatramo da imamo dovoljno kreativaca koji mogu da iznesu svjetska rješenja, što smo i dokazali oslikavanjem pasaža. Pokazali smo da Njujork stanuje u Banjaluci, dobili smo zaista vrhunsku umjetnost, bez para – naglasila je Diana Stupar.

 

(Srpskainfo)

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,

Festival klasične gitare ‘Ubuntu Guitarfest’ uskoro u Banjaluci

Festival klasične gitare Ubuntu Guitarfest, u organizaciji Asocijacije gitarista 102 žice, održaće se u Banjaluci od 30. novembra do 2. decembra. Asocijacija gitarista 102 žice okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare, a osnovana je 2015. godine u Banjaluci. Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno