Vijesti 17.05.2016.

Malešević: Ministarstvo će pomoći Dječijem pozorištu

ČITANJE: 1 minuta
malesevic
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će Ministarstvo nastojati da u narednom periodu riješi finansijske probleme koje ima Dječije pozorište Republike Srpske i da mu za narednu godinu obezbijedi dodatna sredstva za učešće na festivalima.

On je nakon prijema za predstavnike Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koji su na 18. Međunarodnom lutkarskom festivalu “Zlatna iskra” u Kragujevcu osvojili tri nagrade za predstavu “Odisej – san o povratku”, rekao da će Ministarstvo nastojati da finansijski podstiče ovo pozorište kako bi moglo da realizuje još bolje predstave.

Malešević je podsjetio da Ministarstvo za programske aktivnosti ovog pozorišta godišnje izdavaja 137.000 KM. Ministar je ocijenio da Dječije pozorište svake godine bilježi zadivljujuće rezultate, kao i da na međunarodnim smotrama ne predstavljaju samo pozorište i Banjaluku, već i potencijal koje pozorište i kultura imaju u Republici Srpskoj.

“Oni svojim predstavama prenose kulturu Srpske u svijet, zbog čega mogu samo izraziti divljenje prema članovima ansambla i njegovog rukovodstva”, dodao je Malešević.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević istakao je da je ovo pozorište u Kragujevcu osvojilo Gran pri festivala za najbolju predstavu, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju scenografiju u konkurenciji teatara iz Kine, Rusije, Bugarske i Španije. On je dodao da su nagrade stigle u pravo vrijeme jer pozorište obilježava 60. sezonu.

Bjelošević je podsjetio da je Dječije pozorište u ovoj sezoni postavilo još dvije predstave dramskog tipa – “Tri praseta” i “Tom Sojer”, čiji kvalitet, kako kaže, zavređuje pažnju na bilo kom festivalu u okruženju.

(Agencije)