Vijesti 31.05.2016.

Malešević: Samo 15 odsto djece iz RS ide u vrtiće

ČITANJE: 2 minute

Malešević je naglasio da u Srpskoj mora biti razvijena svijest da predškolsko vaspitanje i obrazovanje ne predstavlja samo čuvanje djece, već da djeca u ovim ustanovama uče uz nadzor stručnjaka, što značajno utiče na njihov dalji razvoj.

On je dodao da je riječ o uzrastu koji je najbitniji za razvoj ličnosti pojedinaca, kao i da je važno da bude povećana briga o ishrani djece, o čemu je Ministarstvo donijelo pravilnik.

Malešević je na konferenciji za novinare, u pauzi jednodnevne konferencije “Unapređenje ranog rasta i razvoja djece i sistemsko uspostavljanje usluga za ranu detekciju i intervenciju u Republici Srpskoj” u Banjaluci, ocijenio da i određene marginalizovane grupe moraju da budu uključene u predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

“Zajedno sa Unicefom pokrenuli smo projekte za osnivanje određenih preškolskih ustanova koje bi se bavile ranim rastom i razvojem, odnosno djecom sa određenim problemima u razvoju. Dok je trajao projekat, odnosno dok su lokalnim zajednicama pomagale druge organizacije, ove ustanove su funkcionisale, a kada je trebalo da postanu samoodržive i da ih potpuno preuzmu lokalne zajednice, počele su da se gase”, rekao je Malešević.

On je kao dobre primjere izdvojio ustanove u Foči i Laktašima.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Unicefa u BiH Sanja Kabil rekla je da je osnovni problem u Srpskoj i BiH, kada je riječ o ranom rastu i razvoju djece, veoma mali obuhvat djece u vrtićima.

Ona je poručila da bi na rani rast i razvoj djece trebalo gledati kao na investiranje u društvo jer je dokazano da su ishrana i stimulacija kod djece nemjerljivo važne za kasniju dobrobit cijelog društva.

Šef Odjeljenja za zdravstvo u Unicefu u BiH Selena Bajraktarević istakla je da je cilj unapređenja ranog rasta i razvoja djece da bude omogućeno da sva djeca imaju jednake uslove da razviju svoje potencijale.

Konferenciju je organizovalo resorno ministarstvo u saradnji sa Unicefom.

(Agencije)