Vijesti 30.11.2015.

Malešević: Sva dugovanja prosvetarima biće izmirena

ČITANJE: 2 minute
dane-malesevic-press-1
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da će Ministarstvo isplatiti svih 5,7 miliona KM koje duguje zaposlenima u oblasti obrazovanja, nauke i kulture na ime naknada za prevoz, jubilarne nagrade, rođenje djeteta, smrt člana uže porodice, kao i naknada predsjednicima sindikalnih organizacija.

Nakon sastanka sa predstavncima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Malešević je naglasio da je riječ o mnogo novca, te da se ogroman dio odnosi na zaostatke iz 2011, 2012. i 2013. godine.

– Sve ono što je zakonska obaveza mora biti isplaćeno radnicima. Određen dio sredstava biće isplaćen do kraja godine, a rebalansom budžeta smo planirali da najveći dio troškova isplatimo do avgusta- rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je kroz rebalans budžeta neophodno obezbijediti dva miliona KM da bi se isplatila sva dugovanja prema zaposlenima u obrazovanju, nauci i kulturi.

– Na sastanku je dogovoreno da se eventualni sporovi u vezi sa izmirenjem dugovanja rješavaju preko Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, jer je to daleko povoljnije nego putem suda, a odluka koja se donese ima zakonsko rješenje kao da je presuda suda- napomenuo je Malešević.

On kaže da naknade za prevoz iznose 570.000 KM mjesečno, te da je nedavno isplaćena naknada za maj, što znači da je potrebno izmiriti pet mjeseci dugovanja.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić očekuje da će sve naknade biti isplaćene u razumnom roku.

On je dodao da je na sastanku bio riječi i o prednacrtu zakona o osnovnom obrazovanju, za šta, kako je naveo, ima dovoljno vremena da se razmotre sve primjedbe sindikata i ostalih zainteresovanih i da se dođe do najboljih rješenja.

– Sindikat insistira na određenim rješenjima koja će vratiti u ravnopravan položaj mnoge zaposlene u ovim oblastima. Sve ostale probleme ćemo rješavati u razgovoru, a u slučaju da nešto od naših zahtijeva bude upitno, na raspolaganju su nam svi oblici sindikalne borbe- poručio je Gnjatić.

(Agencije)