Vijesti 26.03.2016.

Malešević: Usavršavanje nastavnika nije bilo kontinuirano

ČITANJE: 1 minuta

malesevic

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je Srni da se u Srpskoj pokušava “oživjeti” stručno usavršavanje nastavnika, pedagoga i direktora školskih ustanova koje je u velikoj mjeri bilo zapušteno ili nije bilo u kontinuitetu.

“Krenuli smo sa stručnim usavršavanjem učitelja prvog razreda, te profesora istorije, a u aprilu ćemo imati seminar za profesore srpskog jezika”, rekao je Malešević, koji na Jahorini učestvuje na trodnevnom seminaru za direktore i pedagoge osnovnih škola i predškolskih ustanova o temi “Darovita i talentovana djeca i mladi u vaspitno-obrazovnom procesu”.

Prema njegovim riječima, cilj ovakvih seminara je da podstaknu nastavnike na samousavršavanje da bi izvodili što kvalitetniju nastavu.

“Težište ovog skupa su talentovani učenici. Kroz nacrt zakona, za koji se nadam da će uskoro biti pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, dužna pažnja biće posvećena talentovanim i nadarenim učenicima, ne samo formalno već ćemo nastojati da zacrtano realizujemo”, istakao je Malešević.

On je dodao da Ministarstvo, ukoliko bude sredstava, planira da od septembra zaživi i centar za talentovane učenike, te je napomenuo da je nedaleko od Banjaluke lociran napušten školski objekat koji bi mogao da posluži za povremeni boravak talentovane djece.

Malešević je istakao da prvenstveno usvajanje zakona treba da za to stvori pretpostavke.

Trodnevni seminar na Jahorini, koji je otvoren juče, okupio je više od 300 direktora i pedagoga osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Seminar organizuju Republički pedagoški zavod i Društvo pedagoga Republike Srpske, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. U nedjelju će biti organizovan okrugli sto o temi “Programski sadržaji i način rada pedagoga u Republici Srpskoj”.

(NN)