Vijesti 13.03.2019.

MALI KAPACITETI Samački hotel spas za smještaj đaka na ekskurzijama

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka je interesantna destinacija za edukativne đačke ekskurzije ali problem predstavlja nedostatak adekvatnog smještaja za veće grupe učenika.

Priprema dvodnevnih ili jednodnevnih programa obilaska grada i posjete mjesta koji bi bili interesantni za učenike jedan je od ovogodišnjih prioriteta Turističke organizacije grada Banjaluka. Ipak, realizacija će uveliko zavisiti od rješavanja tog problema.

– Banjaluka je veoma interesantna destinacija za organizovanje školskih ekskurzija. Želju za dolazak u naš grad su iskazale mnoge školske i predškolske ustanove u okruženju i regiji. Naš grad je administrativni i upravni centar RS u kojem su smješteni  muzeji, biblioteka, arhiv, pozorišta… To su samo neki od sadržaja koji su interesantni za tu ciljnu grupu – kazao je Mladen Šukalo iz TOBL-a.

Rekao je da i sada dolaze ekskurzije u grad ali da su te ture uglavnom organizovane u ličnoj režiji ustanova.

– Naš cilj je da napravimo kompletan proizvod sa destinacijama i događajima koji bi đaci mogli posjetiti, a koje će turističke agencije promovisati i nuditi raznim obrazovnim ustanovama, što trenutno nije praksa. To je ono na čemu ćemo se fokusirati u 2019. godini – kazao je Šukalo.

Ono što, kako on kaže, nedostaje Banjaluci za dalji razvoj tog konkretnog porizvoda je adekvatni smještaj sa puno kreveta i nešto nižim cijenama.

– Mi se nadamo da će taj problem biti prevaziđen renoviranjem Samačkog hotela, jer je tamo planirano 200 do 300 dodatnih kreveta. Vjerujemo da će on imati nešto manje zvjezdica, a samim tim biti i jeftiniji. Na taj način bi se taj proizvod edukativnog turizma brže razvijao – ocijenio je Šukalo.

Napomenuo je da takav smještaj ne bi samo pomogao kod organizacije đačkih ekskurzija već i kada su u pitanju veći događaji koji okupljaju više stotina učesnika.

– Oni bi mogli biti smješteni na jednu lokaciju, a da cijena bude prihvatljiva – kazao je Šukalo.

“Putevima tradicije”

Pored posjeta određenih lokacija Mladen Šukalo je rekao da je u saradnji s partnerima za đačke ekskurzije pripremljen tematski program pod nazivom “Putevima tradicije”.

– On podrazumjeva upoznavanje učenika s lokalnim životom, kulturom, tradicionalnim vrijednostima… Taj proizvod još nije zaživio ali postoji koncept koji bi se mogao realizovati. Tu isto imamo interes i nadamo se da će u 2019. i taj program da zaživi – kazao je Šukalo.

(Srpskainfo)