Magazin 18.11.2015.

“Mali kompozitor- Banjaluka 2015”: Dječije muzičko stvaralaštvo 20. novembra

ČITANJE: 2 minute
mali kompozitor
Deveti festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor – Banjaluka 2015“, godišnji projekat udruženja „Art Puls, biće održan 20. novembra, na Međunarodni dan djeteta u velikoj dvorani Dječijeg pozorišta RS sa početkom u 17 časova.

Kao jedinstvena kulturno-obrazovna manifestacija koja je posebno značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine, festival “Mali kompozitor” već godinama omogućava aktivno učešće djece u svakoj njegovoj sferi – djeca su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu.

Pored toga, „Mali kompozitor“ je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedini festival koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke.

I ove godine u realizaciju festivala je bilo uključeno više od četrdeset muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika Muzičke kulture).

U proteklih devet godina, festival „Mali kompozitor“ je prepoznao više od 150 talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona.

Direktor festivala, Mladen Matović, kaže da je glavni cilj festivala afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad.

– „Mali kompozitor“ se već godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, te sa ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine partner našeg festivala, a kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja činjenica da će se u okviru revijalnog dijela programa obilježiti i 20 godina mira na prostoru Bosne i Hercegovine- ističe Matović.

Sanela Babić, izvršni producent festivala naglašava da će se festival kao i svake godine održati u velikoj dvorani Dječijeg pozorišta RS, uz direktan televizijski prenos u programu Radio televizije RS.

– U centralnoj festivalskoj večeri će se naći 16 kompozicija a najbolje kompozicije će izabrati četveročlani dječiji žiri čija će imena biti objelodanjenja na dan održavanja festivala. Kao i prethodnih godina, organizator je obezbijedio i mogućnost telefonskog glasanja, tako da će glasovi publike predstavljati petog člana žirija tokom izbora tri najbolje kompozicije- kaže Babićeva.

U revijalnom dijelu festivalanastupiće nekadašanja pobjednica festivala Maša Ćoćkalo iz Mrkonjić Grada koja je posebno za ovu priliku napisala pjesmu „Nek’ ljubav vodi nas“ a pored nje, specijalna gošća festivala biće i Valentina Mec iz Bijeljine, djevojčica koja je upravo na „Malom kompozitoru“ prije nekoliko godina osvojila nagradu za najbolju interpretaciju.

(Banjaluka.net)