Politika 05.12.2021.

Mali: Na sjednici Vlade Srbije u četvrtak razmatranje izmjena Zakona o eksproprijaciji

ČITANJE: 4 minute

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će Vlada Srbije na sjednici u četvrtak, 9. decembra, razmatrati izmjene Zakona o eksproprijaciji, zbog kojeg su pored ostalog organizirane protestne blokade širom Srbije.

– Danas ćemo napraviti prijedlog izmjena novog zakona, kako bismo do četvrtka imali na sjednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do desetog u mjesecu, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine – rekao je Mali 5. decembra za televiziju Prva.

On je ponovio da taj zakon nema veze sa kompanijom “Rio Tinto”, koja na zapadu Srbije planira otvaranje rudnika litijuma, kao i da se “nijedna odluka neće donositi bez građana koji žive tamo” i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu, piše Radio Slobodna Evropa.

U gradovima širom Srbije su 4. decembra na poziv ekoloških organizacija i udruženja građana po drugi put organizirane protestne blokade sa kojih se tražilo zaustavljanje projekata koje smatraju ekološki štetnim, među njima i projekat kompanije “Rio Tinto”, kao i da predsjednik Srbije ne potpiše izmjene Zakona o eksproprijaciji.

Ove izmjene omogućavaju državi da po hitnom postupku, sa skraćenim rokovima, oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku, ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.

Potreban Vučićev potpis za usvajanje zakona

Na protestima se čulo da izmjene zakona idu u korist “Rio Tintu” kako bi mogao da dođe do preostalih parcela za rudnik koje nije otkupio od mještana. Vlast je u više navrata takve navode negirala.

Predsjednik Srbije je 4. decembra izjavio da će “probati da se angažira da se uradi novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o eksproprijaciji”, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu.

On je u Gornjim Nedeljicama, gdje je kompanija “Rio Tinto” zainteresirana da eksploatiše rudu jadarit, rekao da Zakon nije protivustavan i da je krajnji rok za njegovo potpisivanje 10. decembar.

– I da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, a ako ne onda da vratimo stari zakon tim novim – rekao je Vučić.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da ga nakon usvajanja u parlamentu potpiše predsjednik Srbije.

Ministar građevine: Politizacija slučaja “Rio Tinto”

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da Vlada Srbije neće uraditi ništa bez završetka studije o procjeni uticaja na životnu sredinu i dodao da “postoji veliko pitanje politizacije slučaja Rio Tinta'”.

– Taj projekat ima velike ekonomske benefite, ako se realizuje prosječna plata u lozničkom kraju će biti veća od 1.500 eura, vjerovatno bi u ovom gradu u narednih 10 godina bio otvoren i univerzitet. Tačno je da projekat ima i određene ekološke rizike i mi od njih ne bježimo – rekao je Momirović 4. decembra za list Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, “ministarstvo na čijem je čelu je izdalo preduslove kako bi bila urađena studija o procjeni uticaja na životnu sredinu”.

– Mi smo svjesni rizika, oni postoje, ali kataklizmične najave kakve se mogu čuti su potpuno neprimjerene i odudaraju od realnosti – naveo je Momirović.

Novak Đoković podijelio sliku sa protesta u Beogradu

Teniser Novak Đoković podijelio je na svom Instagram profilu sliku sa blokade mosta Gazela u Beogradu, uz poruku o zdravlju.

– Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka riječ o “zdravlju'”je suvišna – stoji u Đokovićevoj objavi na Instagramu, koju je ilustrovao fotografijom sa protesta koji su 4. decembra održani u Beogradu i širom Srbije.

Građani su blokirali saobraćajnice u više gradova u Srbiji, nakon što ih je nekoliko ekoloških organizacija pozvalo da na taj način izraze protest protiv “Rio Tinta” i Zakona o eksproprijaciji.

Udruženja građana, ekološke organizacije, dio stručne javnosti i veliki broj opozicionih stranaka smatraju da bi rudnik litijuma mogao da ima negativne posljedice po životnu sredinu.

Iz “Rio Tinta” su ranije odbacili ove tvrdnje i obećali poštovanje najviših ekoloških standarda.

Podzemni rudnik još nije dobio dozvolu za gradnju jer se čeka procjena uticaja na životnu sredinu, a predstavnici vlasti su obećali da će lokalno stanovništvo na referendumu odlučiti da li želi rudnik ili ne.

(E.M)