Biznis 16.09.2016.

Mali preduzetnici značajan dio privrede

ČITANJE: 1 minuta

Rješavanje problema malih preduzeća i zanatlija su od izuzetnog značaja za Banjaluku jer privredu grada ne čine samo velika i srednja preduzeća već i oko 4.000 malih preduzetnika.

Ovo je juče izjavio direktor Gradske razvojne agencije Dejan Kusturić na forumu “Razvoj zanatstva u Banjaluci 2016” koji je održan juče u sklopu Otvorenih dana preduzetništva.

– Cilj je da unaprijedimo poslovni ambijent ali i da čujemo koje su to potrebe preduzetnika kako bismo ih pokušali riješiti u saradnji sa lokalnim i republičkim institucijama. Jedan od većih problema je to što je u gradu znatan broj onih koji rade na crno. Oni otežavaju rad registrovanim preduzetnicima a isto tako ne pune budžet grada – kazao je Kusturić.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je kazao da će poseban akcent biti stavljen na pekarsku, frizersku, kozmetičarsku djelatnosti te stare zanate.

– Iskustva i informacije sa ovog sastanka će poslužiti kao smjernice koje će odrediti na koji način ćemo unaprijediti preduzetništvo – dodao je Komljenović.

Istakao je da u prethodne četiri godine u kontinuitetu u gradu ima više prijavljenih nego odjavljenih preduzetnika.

– Mogu konkurisati za podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje, u prvoj godini rada oslobođeni su plaćanja takse za isticanje naziva firme a produžili smo i radno vrijeme u trgovinama i ugostiteljima – naveo je Komljenović.

(Glas Srpske)