Region 12.09.2021.

Mali: Srbija prva u regionu po visini prosječne plate

ČITANJE: 2 minute

Prosečna plata u Srbiji do kraja godine će iznositi 618 evra, a u junu je iznosila 65.070 dinara, rekao je ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na kritike prof. Danice Popović koja je izjavila da građani danas zarađuju po 20 – 30 hiljada dinara.

„Danas smo prvi u regionu po visini prosečne plate, dok smo do pre nekoliko godina bili na četvrtom mestu, svi su bili ispred nas. Povećavamo i minimalnu cenu rada, koja će od 1. januara iznositi 35.012 dinara. Do većih plata smo došli upravo zahvaljujući otvaranju novih radnih mesta i to tako što smo apsolutni lideri u regionu po visini stranih direktnih investicija, zatim imamo ogromna ulaganja u javne investicije i upravo u IT sektor, koji profesorka pominje“, naveo je ministar.

Kaže i da je u poslednje četiri godine dupliran broj zaposlenih u IT sektoru, da će izvoz IKT usluga ove godine preći 1,5 milijardi evra, što je duplo više nego 2016. godine.

Ulaganje u inovacionu infrastrukturu u prethodnih nekoliko godina iznosi 100 miliona evra, a raste nam i udeo u BDP-u pa tako u 2020. godini iznosi 5,4 odsto, rekao je ministar finansija.

On je dodao da je ponosan upravo na to što se Srbija jeste otvorila i što stranci dolaze, iako je, napominje, u gostovanju prof. Popović zamereno kako se to ne dešava.

„U prvih sedam meseci ove godine imamo dve milijarde i 72 miliona evra stranih direktnih investicija i apsolutni smo šampioni u regionu. Udeo investicija u BDP je dostigao 25,1 odsto, a u poslednjih sedam godina otvoreno je 250 fabrika širom Srbije. Naša zemlja se jeste promenila i pokrenula, i na to smo ponosni, uprkos kritikama kojima smo svakodnevno izloženi. Naši građani znaju da li bolje žive danas ili su bolje živeli u prošlosti. Oni najbolje znaju i oni daju krajnji sud“, zaključio je ministar.

(E.M)

Oznake: Siniša Mali