Vijesti 22.02.2016.

Mali ulični zabavljači zarađuju za druge?

ČITANJE: 1 minuta
djeca sviraci
Samo dvije devojčice imaju dozvolu grada da nastupaju na ulicama prestonice, i to isključivo u prisustvu roditelja.

Ostala djeca koja sviraju i pjevaju na trgovima, u prolazima i prometnim mjestima u Beogradu, u najvećem broju slučajeva nisu tu da bi pokazala svoje umjeće, već da bi prehranila porodicu.

– Maloljetnici mogu dobiti dozvolu uličnog zabavljača, ali je striktno propisano da nastupaju samo uz prisustvo roditelja – kaže za “Novosti” Darko Glavaš, direktor “Beokom” servisa.

– Ove godine samo dva djeteta su od komisije dobila takvo odobrenje- kaže on.

Na ulicama grada, međutim, svakodnevno viđamo mališane koji izvode razne performanse, moleći, tako, prolaznike za novac. Prema riječima našeg sagovornika, većina njih nije tu svojom voljom, već ih na to primoravaju roditelji ili staratelji.

– To je čista zloupotreba djece – objašnjava nam Glavaš.

– Komunalna policija uklanja tu djecu sa ulice, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, međutim, oni se iznova vraćaju na prometna mjesta. U najvećem broju slučajeva se radi o eksploataciji djece. Gradska uprava podržava ideju da mališani javno pokažu svoj talenat, ali ne i da od toga zarađuju.
U Gradskom centru za socijalni rad kažu da njihovi stručni radnici često izlaze na teren zbog ovakvih slučajeva. Dolaze po pozivu Komunalne policije ili građana.

– Socijalni radnici najprije pokušavaju da pronađu roditelje, ili staratelje i provjeravaju se uslovi u kojima dijete živi i razlozi zbog kojih se našlo na ulici – objašnjavaju u GCSR.

– Ukoliko procijene da je ono zanemareno, da roditelji ne brinu o njemu ili je životno ugroženo, izdvaja se iz porodice.

(Novosti.rs)