MALI UMJETNICI POKAZALI ŠTA ZNAJU Banjalučki mališani otvorili manifestaciju Proljeće u muzeju

Izložbom učeničkih radova, danas u Muzeju Republike Srpske po 12 put otvorena tradicionalna manifestacija “Proljeće u muzeju”.

Ova manifestacija se otvara izložbom radova sa radionica koje, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Odjeljenje za obrazovno pedagoški rad Muzeja, organizuje za djecu osnovnih škola i centara, u saradnji sa nastavnicima likovnog obrazovanja.

Prisustvovali su nastavnici i učenici, te djeca i vaspitači iz centara, koji su učestvovli i osvojili plakete i nagrade.

– Tokom aprila, stotine učenika, u pratnji nastavnika likovnog vaspitanja, crtali su u Muzeju, na temu  „Muzejski eksponati kao inspiracija“ –  objasnila je viši muzejski pedagog, Nataša Nogo.

U ambijentu Stalne izložbene postavke Muzeja, učenici biraju eksponate koji ih inspirišu, uživajući i maštajući između prizora istorije prošlog vijeka i prošlog milenijuma.

Manifestacija „Proljeće u Muzeju“ odražava različitost kreativnih mogućnosti učenika i stimuliše njihovu zaintertesovanost za učešće u ovoj tradicionalnoj manifestaciji, te doprinosi očuvanju kulturne baštine i djeluje edukativno u razvijanju svijesti o blagu materijalne i nematerijalne kulture.

Ciljevi i zadaci likovnih radionica i izložbe su podsticanje dječje kreativnosti i razvijanje sposobnosti i vještine u likovnom izražavanju.

Manifestaciju je zvanično otvorio direktor Muzeja Miladin Savić, organizatori manifestacije su Nataša Nogo, viši muzejski pedagog sa saradnicama Anom Brataševec, Milankom Dragojević i Đurđicom Bjelošević, a podršku je pružila i kancelarija Ombudsmana za djecu Republike Srpske.

(srpskainfo)

PRVA LIGA RS Borac savladao Slaviju

Fudbaleri Borca mnogo lakše od očekivanog savladali su Slaviju u derbiju 6. kola Prve lige RS. “Crveno-plavi” su pred nekoliko stotina gledalaca slavili s 3:0. Sa pobjedama je nastavila i Sloga iz Gornjeg Crnjelova koja je lider prvenstva.