Biznis 27.08.2016.

Maline i bijeli luk donose zaradu

ČITANJE: 3 minute

Da uzgoj voća i povrća može biti unosan posao ove godine su najviše osjetili malinari i povrtari, koji su zasijali bijeli luk, dok se ostali poljoprivredni proizvođači u RS ne mogu pohvaliti istim ishodom svoga rada.

Mnogim domaćinstvima poljoprivreda je postala glavni izvor prihoda, ali su zbog loših vremenskih uslova i prekomjernog uvoza, ostali praznih džepova.

– Ogromna količina robe iz uvoza uvijek poljoprivrednike vrati na početak i pitanje – a šta sada sijati. Ove godine se, nažalost, ispostavilo da je paradajz bio promašena investicija. Njega je “ugušio” paradajz iz uvoza, koji je preplavio naše tržište dok domaći još nije bio ni izašao iz plastenika – rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

On ističe da su povrtari ove godine imali probleme sa gotovo svim zasađenim kulturama.

– Najviše se isplatio uzgoj bijelog luka. Na veliko njegova cijena je oko šest maraka po kilogramu, a za njim vlada velika potražnja – ističe Marinković.

Dodaje da uskoro kreće i berba pasulja, koji je prilično dobro rodio u mnogim regionima.

– Ipak, to su bile manje zasijane površine, tako da će pasulj proizvođačima donijeti manje dobiti – kaže Marinković.

Predsjednik uzgajivača povrtarskih kultura u RS Brane Mastalo kaže da su loše vremenske prilike ove godine zadale glavobolju poljoprivrednicima.

– Gotovo ništa od povrća ove godine nije isplativo – kaže Mastalo.

Kao primjer navodi luk simac, koji je stigao u junu i još nije našao svoje kupce, a košta od 15 do 20 feninga.

Kada je voćarstvo u pitanju, najviše sreće su imali uzgajivači bobičastog voća.

– Zbog lošeg vremena mnoge sorte voća su lošeg kvaliteta i samo za industrijsku proizvodnju. Jedino su maline ove godine bile profitabilne – ističe Marinković.

Malinari širom Srpske zadovoljno trljaju ruke, jer je otkupna cijena usaglašena i ostaje na nivou prošlogodišnje, između 3,30 i 3,50 maraka po kilogramu.

Predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Ljubiša Alempić kaže da ponuđena otkupna cijena garantuje opstanak proizvodnje i dobru zaradu.

– Na području naše regije ovogodišnji prinos malina i kupina će sigurno premašiti 2.000 tona, što je više nego lani – rekao je Alempić, koji je i predsjednik Udruženja malinara “Vilamet”, koje okuplja proizvođače iz Bratunca, Srebrenice i Milića.

Proizvođač iz Bratunca Ivan Stojanović, koji nekoliko sorti jagodičastog voća proizvodi na oko šest dunuma, kaže da su se proizvođači zalagali samo da ne dođe do pada cijene.

– Zahvaljujući kontinuiranoj proizvodnji proljećnjih i jesenjih sorti, zarada je dosta dobra i može se solidno živjeti od ove proizvodnje – rekao je Stojanović.

Prošla godina

Poljoprivrednicima u Srpskoj lani se najviše isplatilo da uzgajaju rani paradajz i paprike u plastenicima, koje su potom brzo rasprodavali kupcima. Kada je u pitanju voće, najbolji profit ostvarili su oni koji su imali voćnjake krušaka, jabuka i šljiva.

(Glas)