Vijesti 05.10.2015.

Mališani preuzeli upravljanje gradom

ČITANJE: 2 minute
kljuc gradaU okviru obilježavanja „Nedjelje djeteta”, gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, uručio je danas, 5. oktobra, ključeve grada našim najmlađim sugrađanima, koji će simbolično upravljati gradom u narednih sedam dana.

Mali gradonačelnik Vladimir Milićević i njegovi drugari iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ poručili su da će čuvati ključeve grada i da će tokom tog perioda pokušati pomoći svojim drugarima ukoliko budu imali nekih problema.

Mališani su u razgovoru sa gradonačelnikom o pravima djeteta, istakli da djeca imaju pravo na život, na mišljenje, da žive sa oba roditelja, te da ukoliko neko vrši nasilje nad djetetom da se obrate roditeljima za pomoć.

Govoreći o obavezama mališana, Milićević je naveo da su to školske obaveze i lijepo i kulturno ponašanje.

Iako grad nije direktno nadležan za pronatalitetnu politiku, prema riječima gradonačelnika – ulažu se značajni napori da se ona podrži kroz niz manifestacija koja organizuju udruženja, sufinansiranje procedure vantjelesne oplodnje, određene pomoći djeci i roditeljima iz višečlanih porodica, i dr.

– Banjaluka ima subvencioniranu cijenu boravka djece u vrtićima. Roditelji plaćaju samo dio od ukupnih troškova i to je jedna od snažnih mjera podrške, za koju grad izdajava značajna finansijska sredstva na godišnjem nivou – naglasio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predajom ključeva grada djeci – želimo promovisati sve ono što je sadržano u Povelji o pravima djetata, da grad preuzima brigu i da to stalno mora biti briga grada i drugih institucija i simbolično – poručiti da je budućnost upravo u našim najmlađima.

– Zato već nekoliko godina unazad simbolično prepustimo upravljanje grada djeci, i družeći se s njima ukazujemo na one funkcije koje u gradu treba da ostvarimo a da bi oni bili zadovoljniji i srećniji – zaključio je gradonačelnik Gavranović.

Organizator današnjeg događaja bio je grad Banjaluka u saradnji sa Udruženjem građana “Sva djeca svijeta”.

Osim ovog, u Banjaluci će brojnim manifestacijama biti obilježena „Nedjelja djeteta“, a između ostalog – Udruženje „Sva djeca svijeta” organizovaće sedmodnevnu manifestaciju „Čarobni grad”.

Centralna svečanost „Čarobnog grada“ biće održana u petak, 9. oktobra, kada će biti upriličen kulturno-zabavni program u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“.

Edukativno-kreativna radionica “Srećna djeca – srećni ljudi” pripremljena je za predškolce iz banjolučkih vrtića, te izložba likovnih radova učenika banjolučkih osnovnih škola u Muzeju Republike Srpske.