MALO ĐAKA, PUNO MJESTA Fakulteti i škole se bore za opstanak i sve više ulažu u marketing

Banjalučke škole i fakulteti se masovno raklamiraju u medijima i na društvenim mrežama, pokušavajući da privuku đake i studente kojih je sve manje.

„Postani naš učenik“, „Požuri na prijemni“ ili „Mi nudimo najbolje“ samo su neke od rečenica kojima škole i fakulteti pozivaju mlade da im se pridruže, dok oni sve češće stoje u redu ispred ambasada.

U Banjaluci posljednjih godina ima mnogo manje đaka, pa samim tim i studenata, zbog čega su državni fakulteti i škole krenuli u reklamne kampanje, baš poput onih privatnih.

Da bi opsatali, trebaju im đaci, zato škole i fakulteti radovno održavaju svoje profile na Facebooku i Instagramu, plaćaju reklame u medijima, i bukvalno se bore da dođu do „mušterija“ kao bilo koja druga firma ili preduzaće. Za razliku od sada, prije samo par godina obrazovanje je bilo obavezna stvar. Školske klupe su uvek bile pune, ponegdje se čak tražilo i mjesto više.

Međutim, nekoliko osnovnih škola u Srpskoj već je zatvoreno, a stručnjaci tvrde da Banjaluku čeka ista sudbina. Već su ugašena mnoga odjeljenja u banjalučkim srednjim školama, a i fakulteti se bore da popune studijske programe.

– Nema više onih vremena kada smo svi dobijali učenike, sada svojim radom moramo da ih privučemo. Za kampanje ima mnogo prostora u elektronskim medijima, putem kojih ljudima  prezentujemo ono čime se pavimo. Naša škola vodi računa o svojoj prezentaciji. Nastupamo i na sajmovima, te svagdje pokazujemo ono što nudimo – objasnio je direktor banjalučke Poljoprivredene škole, Edi Haneš.

Poljoprivredna škola samo je jedna od mnogih koja ima svoj profil na Facebooku i Instagramu, a redovno održava i svoj sajt na kome se može naći mnogo informacija.

Direktor dodaje da će tek videti kakav će odziv djece u ovu školu biti ove školske godine, da škola ulaže mnogo u marketing, ali da bi trebalo i više.

I banjalučki Fakultet političkih nauka jedan od onih koji redovno ažuriraju svoj sajt, a na Fejsbuk profilu objavljuju tekstove u kojima budućim studentima govore zašto da odaberu baš taj fakultet. Pored svega neizostavne su i brošure, kao i prezentacije po raznim mjestima.

– Zašto bi se obrazovali ako od znanja u koje moramo uložiti vrijeme, trud i novac nemamo ništa? – pita ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Dodaje da je sasvim logično da škole i fakulteti pojačavaju svoje kampanje zato što ima sve manje učenika i budućih studenata.

– Upravo zato što smo godinama zapostavljali problem zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi desilo nam se ovo, kako bi se u narodu reklo „došla maca na vratanca“. Situacija je takava da se čak ni na redovnim studijima državnih fakulteta ne mogu popuniti svi programi –kaže Pavlović.

Dodaje da fakulteti i škole reklamiranjem pokušavaju privući klijente samo iz jednog razloga – kako bi opstali.

– Mladi odlaze, škole se bore za opstanak, a na ekonomskom razvoju grada i države niko ne radi. Kada sve to saberemo reklamiranje škola i fakulteta je samo pokušaj da se ne ugase – zaključio je Pavlović, te dodao da će, ovim tempom, uskoro doći i to vrijeme.

U Srpskoj zatvoreno 15 škola

Prošle školske godine u Republici Srpskoj je upisano najmanje prvačića u istoriji školstva, prvi put manje od 10.000 djece.

Time su nastavljene negativne tendencije koje traju već godinama, te je ključ u bravu prošle školske školske godine stavljan u vrata 15 škola u Srpskoj.

Stručnjaci upozoravaju da će se uskoro ovaj trend prenijeti i na srednje škole, pa su zatim na redu fakulteti.

(srpskainfo)

SKUPŠTINA GRADA Donesena odluka o izmjeni regulacionog plana “Jug 7”

Odjeljenje za prostorno uređenje obavještava javnost da je na sjednici Skupštine grada Banja Luka, održanoj 26. juna 2018. godine, donesena Odluka o izradi izmjene Regulacionog plana za prostor između ulica: Bulevara cara Dušana, Omladinske, Radoja Domanovića, Branka Morače, Patre, Teodora Kolokotronisa i lijeve obale Vrbasa – radni naziv „Jug 7“.

PRIJEČANI Početkom avgusta završetak novog puta

Izgradnja nove dionice puta prema naselju Priječani u dužini od 1.000 metara i vrijednosti više od 750.000 KM tebalo bi da bude završena u prvoj sedmici avgusta, potvrdio je juče Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.