MALO ĐAKA, PUNO MJESTA Fakulteti i škole se bore za opstanak i sve više ulažu u marketing

Banjalučke škole i fakulteti se masovno raklamiraju u medijima i na društvenim mrežama, pokušavajući da privuku đake i studente kojih je sve manje.

„Postani naš učenik“, „Požuri na prijemni“ ili „Mi nudimo najbolje“ samo su neke od rečenica kojima škole i fakulteti pozivaju mlade da im se pridruže, dok oni sve češće stoje u redu ispred ambasada.

U Banjaluci posljednjih godina ima mnogo manje đaka, pa samim tim i studenata, zbog čega su državni fakulteti i škole krenuli u reklamne kampanje, baš poput onih privatnih.

Da bi opsatali, trebaju im đaci, zato škole i fakulteti radovno održavaju svoje profile na Facebooku i Instagramu, plaćaju reklame u medijima, i bukvalno se bore da dođu do „mušterija“ kao bilo koja druga firma ili preduzaće. Za razliku od sada, prije samo par godina obrazovanje je bilo obavezna stvar. Školske klupe su uvek bile pune, ponegdje se čak tražilo i mjesto više.

Međutim, nekoliko osnovnih škola u Srpskoj već je zatvoreno, a stručnjaci tvrde da Banjaluku čeka ista sudbina. Već su ugašena mnoga odjeljenja u banjalučkim srednjim školama, a i fakulteti se bore da popune studijske programe.

– Nema više onih vremena kada smo svi dobijali učenike, sada svojim radom moramo da ih privučemo. Za kampanje ima mnogo prostora u elektronskim medijima, putem kojih ljudima  prezentujemo ono čime se pavimo. Naša škola vodi računa o svojoj prezentaciji. Nastupamo i na sajmovima, te svagdje pokazujemo ono što nudimo – objasnio je direktor banjalučke Poljoprivredene škole, Edi Haneš.

Poljoprivredna škola samo je jedna od mnogih koja ima svoj profil na Facebooku i Instagramu, a redovno održava i svoj sajt na kome se može naći mnogo informacija.

Direktor dodaje da će tek videti kakav će odziv djece u ovu školu biti ove školske godine, da škola ulaže mnogo u marketing, ali da bi trebalo i više.

I banjalučki Fakultet političkih nauka jedan od onih koji redovno ažuriraju svoj sajt, a na Fejsbuk profilu objavljuju tekstove u kojima budućim studentima govore zašto da odaberu baš taj fakultet. Pored svega neizostavne su i brošure, kao i prezentacije po raznim mjestima.

– Zašto bi se obrazovali ako od znanja u koje moramo uložiti vrijeme, trud i novac nemamo ništa? – pita ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Dodaje da je sasvim logično da škole i fakulteti pojačavaju svoje kampanje zato što ima sve manje učenika i budućih studenata.

– Upravo zato što smo godinama zapostavljali problem zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi desilo nam se ovo, kako bi se u narodu reklo „došla maca na vratanca“. Situacija je takava da se čak ni na redovnim studijima državnih fakulteta ne mogu popuniti svi programi –kaže Pavlović.

Dodaje da fakulteti i škole reklamiranjem pokušavaju privući klijente samo iz jednog razloga – kako bi opstali.

– Mladi odlaze, škole se bore za opstanak, a na ekonomskom razvoju grada i države niko ne radi. Kada sve to saberemo reklamiranje škola i fakulteta je samo pokušaj da se ne ugase – zaključio je Pavlović, te dodao da će, ovim tempom, uskoro doći i to vrijeme.

U Srpskoj zatvoreno 15 škola

Prošle školske godine u Republici Srpskoj je upisano najmanje prvačića u istoriji školstva, prvi put manje od 10.000 djece.

Time su nastavljene negativne tendencije koje traju već godinama, te je ključ u bravu prošle školske školske godine stavljan u vrata 15 škola u Srpskoj.

Stručnjaci upozoravaju da će se uskoro ovaj trend prenijeti i na srednje škole, pa su zatim na redu fakulteti.

(srpskainfo)

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.