MALO ĐAKA, PUNO MJESTA Fakulteti i škole se bore za opstanak i sve više ulažu u marketing

Banjalučke škole i fakulteti se masovno raklamiraju u medijima i na društvenim mrežama, pokušavajući da privuku đake i studente kojih je sve manje.

„Postani naš učenik“, „Požuri na prijemni“ ili „Mi nudimo najbolje“ samo su neke od rečenica kojima škole i fakulteti pozivaju mlade da im se pridruže, dok oni sve češće stoje u redu ispred ambasada.

U Banjaluci posljednjih godina ima mnogo manje đaka, pa samim tim i studenata, zbog čega su državni fakulteti i škole krenuli u reklamne kampanje, baš poput onih privatnih.

Da bi opsatali, trebaju im đaci, zato škole i fakulteti radovno održavaju svoje profile na Facebooku i Instagramu, plaćaju reklame u medijima, i bukvalno se bore da dođu do „mušterija“ kao bilo koja druga firma ili preduzaće. Za razliku od sada, prije samo par godina obrazovanje je bilo obavezna stvar. Školske klupe su uvek bile pune, ponegdje se čak tražilo i mjesto više.

Međutim, nekoliko osnovnih škola u Srpskoj već je zatvoreno, a stručnjaci tvrde da Banjaluku čeka ista sudbina. Već su ugašena mnoga odjeljenja u banjalučkim srednjim školama, a i fakulteti se bore da popune studijske programe.

– Nema više onih vremena kada smo svi dobijali učenike, sada svojim radom moramo da ih privučemo. Za kampanje ima mnogo prostora u elektronskim medijima, putem kojih ljudima  prezentujemo ono čime se pavimo. Naša škola vodi računa o svojoj prezentaciji. Nastupamo i na sajmovima, te svagdje pokazujemo ono što nudimo – objasnio je direktor banjalučke Poljoprivredene škole, Edi Haneš.

Poljoprivredna škola samo je jedna od mnogih koja ima svoj profil na Facebooku i Instagramu, a redovno održava i svoj sajt na kome se može naći mnogo informacija.

Direktor dodaje da će tek videti kakav će odziv djece u ovu školu biti ove školske godine, da škola ulaže mnogo u marketing, ali da bi trebalo i više.

I banjalučki Fakultet političkih nauka jedan od onih koji redovno ažuriraju svoj sajt, a na Fejsbuk profilu objavljuju tekstove u kojima budućim studentima govore zašto da odaberu baš taj fakultet. Pored svega neizostavne su i brošure, kao i prezentacije po raznim mjestima.

– Zašto bi se obrazovali ako od znanja u koje moramo uložiti vrijeme, trud i novac nemamo ništa? – pita ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Dodaje da je sasvim logično da škole i fakulteti pojačavaju svoje kampanje zato što ima sve manje učenika i budućih studenata.

– Upravo zato što smo godinama zapostavljali problem zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi desilo nam se ovo, kako bi se u narodu reklo „došla maca na vratanca“. Situacija je takava da se čak ni na redovnim studijima državnih fakulteta ne mogu popuniti svi programi –kaže Pavlović.

Dodaje da fakulteti i škole reklamiranjem pokušavaju privući klijente samo iz jednog razloga – kako bi opstali.

– Mladi odlaze, škole se bore za opstanak, a na ekonomskom razvoju grada i države niko ne radi. Kada sve to saberemo reklamiranje škola i fakulteta je samo pokušaj da se ne ugase – zaključio je Pavlović, te dodao da će, ovim tempom, uskoro doći i to vrijeme.

U Srpskoj zatvoreno 15 škola

Prošle školske godine u Republici Srpskoj je upisano najmanje prvačića u istoriji školstva, prvi put manje od 10.000 djece.

Time su nastavljene negativne tendencije koje traju već godinama, te je ključ u bravu prošle školske školske godine stavljan u vrata 15 škola u Srpskoj.

Stručnjaci upozoravaju da će se uskoro ovaj trend prenijeti i na srednje škole, pa su zatim na redu fakulteti.

(srpskainfo)

MINISTARSTVO NAREDILO: Umjesto na nastavu, srednjoškolci idu na osveštavanje temelja srpsko-ruskog hrama

Banjalučki srednjoškolci će u ponedjeljak umjesto na nastavu morati na osveštenje temelja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Navedeno je ovo u obavještenju koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo svim direktorima banjalučkih srednjih škola. – Obavještavaju se direktori srednjih škola Grada Banjaluka da 17. septembra, povodom osveštenja temelja srpskod-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u

RODITELJI BRANE PREDŠKOLSKU USTANOVU Vrtić pred zatvaranjem zbog svađe vlasnika obdaništa i objekta

Privatna predškolska ustanova „Vrtić Naš“ na Petrićevcu, prema rješenju Ministarstva prosvjete, u ponedeljak bi trebalo da prestane sa radom, čemu se roditelji oštro protive. Višemjesečne nesuglasice vlasnika vrtića Marinja Hrnjeza i vlasnika prostora u Ulici Ivana Gorana Kovačića Svetozara Nišića, gdje je smještena ova ustanova, a koji su ove sedmice zbog fizičkog obračuna završili čak

ZAVRŠNICA Berlok i Đanesi u finalu Srpska opena

Ovogodišnje izdanje teniskog čelendžer turnira u Banjaluci došao je u samu završnicu. Veteran Karlos Berlok i Alesandro Đanesi izborili su finalni meč pobjedama od 2:0 u polufinalu. U italijanskom derbiju, Alesandro Đanesi bio je bolji od Filipe Baldija, po setovima 7:6, 6:4. U drugom polufinalu, iskusni Argentinac Karlos Berlok pobjedio je Francuza Tatlota, po setovima

SVIH UZRASTA “Rolerijada” u Banjaluci okupila više od 200 učesnika

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić otvorio je danas “Banjalučku rolerijadu”, koja je okupila više od 200 učesnika svih uzrasta. Amidžić je zahvalio Školi sporta “Zvjezdica” na trudu da se u Banjaluci prvi put organizuje ova manifestacija, navodeći da su najljepši događaji u gradu oni koji okupljaju najmlađe i podstiču ih da se bave sportom. “Ovo

ČUBRILOVIĆ: DNS vodi politiku principijelnosti i kompromisa

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora DNS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je “politika principijelnosti, razumijevanja i kompromisa te stranke jedini put ka zacrtanom cilju Republike Srpske i BiH prema članstvu u EU”. Čubrilović je rekao novinarima da će DNS s ciljem zaštite takve politike pokušati da na predstojećim izborima osvoji što više mandata

Osveštana crkva u naselju Šargovac

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović. Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke. Predsjednik Republike