Vijesti 30.12.2015.

Maloljetnik uspio da kupi alkohol u svim prodavnicima u Travniku

ČITANJE: 3 minute
alkohol
Dosadašnja istraživanja pokazala su kako je alkoholizam postao veliki problem u Bosni i Hercegovini, čak i među mladima, posebno maloljetnicima, a zabilježeni su i slučajevi da se i djeca liječe od ove bolesti ovisnosti, saopšteno je u srijedu iz Centra za edukaciju mladih – CEM.

Naime, prema Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz 2015. godine 28,8 posto stanovnika u BiH konzumira alkohol, koji je jedan od mogućih uzroka vodećih bolesti stanovništva BiH u 2014. godini, a to su bolesti cirkulacije, maligne neoplazme, endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani te oboljenja respiratornog sistema.

Takođe, zabilježen je i trend porasta oboljenja povezanih s upotrebom alkohola i to s 2 518 (stopa od 10,8/10.000 st.) u 2010. godini, na 2 827 oboljelih (stopa od 12,1/10.000 st.) u 2014. godini.

Posebno zabrinjava činjenica da je u FBiH 61 odsto mladih potvrdilo konzumiranje alkohola tokom života, od toga 71 odsto dječaka i 53 odsto djevojčica; pri čemu 50 odsto mladih ljudi najčešće konzumira pivo, skoro 30 odsto njih konzumira vino, a 20 odsto njih konzumira žestoka alkoholna pića.

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik je u nekoliko navrata provodio akciju “Tajni kupac” tokom koje je maloljetni volonter CEM-a u svim trgovačkim objektima u Travniku uspio kupiti alkoholna pića, iako je to zakonom zabranjeno.

Potaknut poražavajućim rezultatima navedene akcije, a kako bi utvrdio koliko državne institucije čine u svrhu suzbijanja prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, CEM je proveo redovno istraživanje na nivou Federacije BiH o broju preduzetnih inspekcijskih mjera u 2014. godini i izrečenih kazni trgovcima i trgovačkim objektima, zbog nepoštivanja odredbi Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH i broju poduzetih inspekcijskih mjera u 2014. godini, i izrečenih kazni ugostiteljima i ugostiteljskim objektima, zbog nepoštivanja odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, koje zabranjuju prodaju i točenje alkohola maloljetnicima.

Organi nadležni za provođenje inspekcijskog nadzora u čak 5 županija i to Zeničko–dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Posavskoj, Zapadnohercegovačkoj, kao i u Hercegbosanskoj  nisu utvrdili povrijede gore navedenih zakona, tj. njihovim inspekcijskim nadzorima trgovačkih i ugostiteljskih objekata konstatirana su uredna stanja, odnosno nisu izricane novčane kazne, ističu iz CEM-a.

– S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o pravima djeteta, smatramo da su nadležni organi dužni više se posvetiti provedbi odredbi Konvencije, a koje se tiču zdravlja i zdravstvene zaštite, kao i zloupotrebe štetnih supstanci i usmjeriti svoje aktivnosti ka sustavnom rješavanju tog problema, kako taj problem ne bi i dalje bio prisutan i uništavao živote mladih ljudi, ali i svih pripadnika društva- ističu iz CEM-a.

Iz te organizacije pozivaju vlasnike trgovačkih i ugostiteljskih objekata i prodavače, posebno za vrijeme predstojećih praznika, na poštivanje zakona i zakonskih odredbi koji se tiču njihove djelatnosti i prodaje/točenja alkohola maloljetnicima, kao i roditelje, škole, nadležne institucije i druge, da daju svoj doprinos u suzbijanju ovog problema, koji je u velikoj mjeri zahvatio naše društvo, kako ne bismo postali svjedoci novih tragedija prouzročenih uporabom alkohola.

(Agencije)