Magazin 28.01.2016.

Mamci za turiste: Zablude koje se ‘prodaju’ na putovanjima

ČITANJE: 3 minute
putovanja
Pri upoznavanju novih kultura često se dešava da naučimo neke stvari koje nisu tačne, ali se namjerno reklamiraju kao takve kako bi nas lakše privukli da posjetimo neku turističku destinaciju.

Predstavljamo neke od istorijskih zabluda koje smo sto puta čuli i uzimamo ih kao istinu, a zapravo nisu istinite.

Van Gog je sebi odsjekao uvo u naletu bijesa

Po posljednjim istraživanjima – nije. Van Gog je imao burnu raspravu sa svojim prijateljem slikarom Polom Gogenom, kada ga je Gogen napao i mačem mu otkinuo komad uha. Ni jedan ni drugi umetnik nije kasnije pričao o tome, ali je Gogen ipak proširio priču o Van Gogovoj ludosti i tome kako je sam sebi odsjekao uvo.

Kolumbo je želio da dokaže da je Zemlja okrugla

Kao što je poznato, u 15. vijeku su našu planetu svi zamišljali kao o ravnu ploču. Svi osim Kolumba, koji je želio da dokaže da je okrugla. Međutim, ono što je Kolumbo na svom putovanju zapravo želio da otkrije je najkraći put do Indije.

Napoleon je bio nizak

I dan danas se priča kako je veliki francuski vojskovođa bio nizak, i spominje se Napoleonov kompleks. Ova greška nastala je zbog razlika u načinu mjerenja, tj razlike između engleske i francuske stope – francuska stopa je duža za nekoliko centimetara. Na kraju se pokazalo da je Napoleon bio visok oko 1,70 cm, što je za ono vrijeme bila sasvim pristojna visina. Možda nije bio visok poput košarkaša, ali je svakako bio viši za 5 cm od bivšeg francuskog predsjednika Sarkozija.

Linkoln je započeo Građanski rat zbog ukidanja ropstva

Danas učimo kako je Linkoln započeo rat kako bi ljudi svih rasa bili jednaki, ali taj podatak nije baš u potpunosti tačan. Linkoln je pokrenuo rat zbog činjenice da južne države žele da se odvoje, a on je želio da Sjedinjene Američke Države budu ujedinjene. I sam je zapisao kako bi učinio sve za očuvanje SAD , makar to značilo i ukidanje ropstva. Ipak, za vrijeme rata je potpisao proklamaciju o jednakosti, što je ratu dalo veći smisao i moralnu dimenziju.

Ajnštajn je bio loš đak

Ako kod kuće prodajete priču da one jedinice iz matematike i fizike nisu važne jer ih je imao i Ajnštajn, znajte da ste u zabludi. Mali Albert jeste bio povučen i socijalno neprilagođen, istina je i da je imao problema pri upisu u politehničku školu u Cirihu, ali to nije bilo zbog matematike, već zoologije, botanike i jezika. U matematici je oduvijek briljirao, tako da, ne dajte djeci da se izvlače s ovakvim pričama.

Njutonu je jabuka pala na glavu

I na taj način je izmislio i objasnio pojam gravitacije. Lijepa legenda, ali ona je upravo to, samo legenda. Priču je prvi put objavio uticajni francuski mislilac Volter, mnogo godina nakon što je Isak napustio ovaj svijet. Kasnije se ova priča ustalila, a kao i kod svake dobre legende, svaki put se dodao neki novi detalj. Naravno, bez ikakvih dokaza.

Kineski zid je vidljiv s Mjeseca

Zaista je moguće vidjeti razne stvari s Mjeseca , ali Veliki zid u Kini nije jedna od njih. Zid je širok najviše tridesetak metara, a iste je boje kao kraj u kojem se nalazi, tako da ga je gotovo nemoguće vidjeti iz Zemljine orbite, a kamoli s Mjeseca.

Neron je zapalio Rim…

… a nakon toga se popeo na vrh palate gdje je pjevao i gledao kako Vječni grad nestaje u plamenu. Ipak, prema zapisima istoričara Tacita, Neron je u vrijeme požara od Rima bio udaljen gotovo 50 kilometara. Rim su, prema posljednjim istraživanjima, zapalili njegovi neprijatelji, koji su mislili da će svi za tragediju optužiti Nerona.

(B92)