Magazin 29.01.2018.

Mandić objavio „Elem, melem“: Svi smo dužnici roditeljima!

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanin Gojko Mandić nedavno je objavio novu knjigu poezije „Elem melem“ i u njoj pjesmu „Boli li te suza, mama“, koja čitaoce ne ostavlja ravnodušnim!

Pjesma je, kaže Gojko za portal SrpskaCafe, posvećena njegovoj preminuloj majci, a napisao ju je nekoliko dana nakon njene smrti.

– Maltene, plakali su gotovo svi koji su je pročitali. Tu pjesmu do sada nigdje nisam pročitao javno. Ni sada je sam sebi naglas ne mogu pročitati – navodi Mandić.

On kaže da u današnjem brzom vremenu mnogi zaboravljaju i ne održavaju kontakte sa porodicom, očevima i majkama kao stubovima familije.

– Svi smo mi dužnici roditeljima! Uvijek se pitamo jesmo li dovoljno dali njima, koji su nam pomagali otkako smo prohodali… Kada stanemo na noge, trebali bismo da im taj dug vraćamo kada oni dođu u godine i zatvaraju svoj krug života. Posljednjih 11 godina zbog majke sam redovno išao busom iz Banjaluke u Sanski Most, odakle sam u ratu izbjegao… Nikad mi nije bilo teško – navodi Mandić.

On naglašava da je napisana pjesma neki njegov dug majci i da mu je bilo puno lakše kada ju je napisao.

– Nekako sam bio mirniji i čini mi se da to majka zna na neki način. Takođe, masa ljudi je u tim stihovima prepoznala sebe i svoju majku – kaže Mandić i dodaje da svi mi, osim roditeljima, dugujemo i državi.

Takođe, u Gojkovoj knjizi „Elem, melem“ su i stihovi napisani u busu, ljubavne, dječije i pjesme posvećene jednoj Nini. Tu su i humorističke i ostale pjesme koje Mandić piše i „pakuje“ u svakoj prilici, ostavljajući ih kao trag u vremenu.

– Iako se čini da je pisati poeziju lako i da to može svako, nije tako. Poezija je božiji dar, a ovo što radim, radim jer to volim. To je duhovno zadovoljstvo koje se ne može platiti – objašnjava naš sagovornik.

Mandić ističe da priprema i enigmatičku knjigu „Lica kontra blica“, gdje će biti anagrami 240 poznatih ličnosti sa ovih prostora.

Nedavno je objavio svoju prvu astrološku knjigu „Harmonija neba“ u koju je pretočio oko tri decenije amaterskog bavljenja astrologijom.

Do sada je napisao više od dvadeset knjiga aforizama, enigmatike, poezije, humora i satire.

(Srpska Cafe)