Region 03.12.2022.

Mandić: Srbima u Crnoj Gori da se poštuje pravo da budu Srbi

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da Srbi u Crnoj Gori traže da im se poštuje pravo da baštine tradicionalni srpski identitet i da budu Srbi.

Mandić je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Velika narodna skupština – Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine”, koja se održava u Podgorici, izrazio nadu da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele.

On je istakao da je bilo važno osloboditi ljude u Crnoj Gori i da se u tome uspjelo 2020. godine.

Mandić je ocijenio da nema dileme da će se ova međunarodna konferencija tumačiti sutra na razne načine u medijima, prenosi RTRS.

– Јa sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasljeđu. Tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi – rekao je Mandić.

On je naglasio da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja cijelog naroda i da je unitaristička ideja tada imala podršku velike većine naroda u Crnoj Gori.

Mandić je podsjetio da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine, ali je dodao da ni danas ne može da se nađe konsenzus o ključnim pitanjima.

– Predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u Vladu. A sve se to dešava, iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori – naveo je Mandić, koji je i jedan od lidera DF-a.

Mandić je izrazio nadu da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog, jer je to potrebno Crnoj Gori.

. Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvžavati volja naroda – naglasio je Mandić.

(Z.M)