Vijesti 15.06.2016.

Manji broj polazaka autobusa od 25. juna

ČITANJE: 2 minute

Polasci na većini autobuskih linija gradskog i prigradskog prevoza biće rjeđi od 25. juna do 28. avgusta jer će na stazi biti ljetni red vožnje. Razlog za to je kraj školske godine i početak sezone godišnjih odmora pa iz objektivnih razloga, odnosno zbog manjeg broja putnika prestaje potreba za češćim saobraćanjem autobusa.

Ovo su za “Glas Srpske” potvrdili u Odjeljenju sa stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja.

– Uobičajeno je da ljetni red vožnje stupa na snagu sedmicu ili dvije po završetku školske godine i traje do sredine avgusta. Napominjemo da prilikom stupanja na snagu ljetnog režima nije riječ o ukidanju pojedinih linija već o redukciji određenog broja polazaka koje su, prije svega, koristili učenici – rekli su u ovom odjeljenju.

Dodaju da zimski red vožnje ima oko 3.600 polazaka dnevno, a u ljetnom se smanjuje na oko 3.000, što predstavlja smanjenje od oko 20 odsto polazaka.

– U gradskom prevozu od 23 linije, korekcije će biti na 15 linija, a u prigradskom prevozu od 34 linije biće korigovano svega 10 linija – kažu u ovom odjeljenju.

U preduzeću “Autoprevoz” kažu da još nisu dobili obavještenje o stupanju na snagu ljetnog reda vožnje.

– Napravićemo izmjene i to je opravdano. To su uglavnom đačke linije i nema potrebe da autobusi saobraćaju prazni – rekao je direktor ovog preduzeća Dejan Mijić.

Direktor preduzeća “Bočac turs” Slobodanka Marčeta kaže da će uvesti minimalne izmjene u režimu saobraćaja.

– Samo će na liniji broj šest, koja saobraća trasom Autobuska stanica – Lauš, biti smanjen broj polazaka. U dnevnom špicu autobusi na ovoj liniji voziće po uobičajenom redu vožnje, tako da putnici koji idu na posao neće ni osjetiti izmjenu – kratko je prokomentarisala Marčeta.

U preduzeću “Aldemo turs” ističu da će do izmjena u režimu saobraćaja doći na svim linijama.

– Biće otprilike oko 10 odsto manje polazaka – rekli su u ovom preduzeću.

Ovaj ljetni red vožnje objavljen je na sajtu grada, u brošurama kao i na aplikaciji “BL bus”.

Gužve

Stanovnik naselja Lauš Danijela Bojić kaže da se na liniji broj šest preduzeća “Bočac turs”, koji saobraća ovim dijelom grada, u jutarnjim i popodnevnim časovima često stvaraju gužve.

– Lauš ima veliki broj stanovnika pa su strašne gužve u vrijeme kada ljudi idu ili se vraćaju s posla. Pitam se kako li će tek biti kada uvedu ljetni red vožnje – kazala je Bojićeva.

(Glas)