Vijesti 15.05.2019.

MAPE: Pogledajte koji su dijelovi Banjaluke i RS naizloženiji klizištima

ČITANJE: 1 minuta

Nakon obilnih kiša, naročito u područjima gdje za kratko vrijeme padne velika količina kiše, može se očekivati i aktiviranje klizišta, kaže za Srpskainfo direktor Zavoda za geološka istraživanja RS Dragan Mitrović.

Ovaj Zavod je nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su se pojavila brojna klizišta širom Srpske, napravio mapu područja koja su sklona klizištima.

– Crvene se, odnosno naročito su izražena područja od Svodne prema Novom Gradu i područje Doboja. Nažalost, u tim krajevima je ovih dana palo zaista dosta kiše zbog čega u tim djelovima Republike Srpske treba biti posebno oprezan – objašnjava Mitrović.

On navodi da su neke lokalne zajednice, nakon elementarne nepogode od prije pet godina, zaista dobro sanirale klizišta, navodeći primjer Bratunca.

– Međutim, za neke lokalne zajednice nisam siguran kako su to obavili. Recimo, neke od njih nisu bili zaintresovani da im prezentujemo mape klizišta koje smo uradili – navodi Mitrović.

S druge strane, kako kaže, nekoliko opština zaista traži da se prije gradnje objekata obave geomehanička ispitivanja, ali uglavnom za velike objekte, dok za individualne objekte to gotovo niko ne traži.

Upravo su se 2014. godine u Republici Srpskoj pojavila klizišta uglavnom na onim mjestima gdje su nelegalno izgrađene kuće, odnosno na dijelovima koja su ugrožena zbog osjetljivosti na pomjeranje zemljišta.

(Srpskainfo)