MAPE: Pogledajte koji su dijelovi Banjaluke i RS naizloženiji klizištima

Nakon obilnih kiša, naročito u područjima gdje za kratko vrijeme padne velika količina kiše, može se očekivati i aktiviranje klizišta, kaže za Srpskainfo direktor Zavoda za geološka istraživanja RS Dragan Mitrović.

Ovaj Zavod je nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su se pojavila brojna klizišta širom Srpske, napravio mapu područja koja su sklona klizištima.

– Crvene se, odnosno naročito su izražena područja od Svodne prema Novom Gradu i područje Doboja. Nažalost, u tim krajevima je ovih dana palo zaista dosta kiše zbog čega u tim djelovima Republike Srpske treba biti posebno oprezan – objašnjava Mitrović.

On navodi da su neke lokalne zajednice, nakon elementarne nepogode od prije pet godina, zaista dobro sanirale klizišta, navodeći primjer Bratunca.

– Međutim, za neke lokalne zajednice nisam siguran kako su to obavili. Recimo, neke od njih nisu bili zaintresovani da im prezentujemo mape klizišta koje smo uradili – navodi Mitrović.

S druge strane, kako kaže, nekoliko opština zaista traži da se prije gradnje objekata obave geomehanička ispitivanja, ali uglavnom za velike objekte, dok za individualne objekte to gotovo niko ne traži.

Upravo su se 2014. godine u Republici Srpskoj pojavila klizišta uglavnom na onim mjestima gdje su nelegalno izgrađene kuće, odnosno na dijelovima koja su ugrožena zbog osjetljivosti na pomjeranje zemljišta.

(Srpskainfo)

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen