MAPE: Pogledajte koji su dijelovi Banjaluke i RS naizloženiji klizištima

Nakon obilnih kiša, naročito u područjima gdje za kratko vrijeme padne velika količina kiše, može se očekivati i aktiviranje klizišta, kaže za Srpskainfo direktor Zavoda za geološka istraživanja RS Dragan Mitrović.

Ovaj Zavod je nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su se pojavila brojna klizišta širom Srpske, napravio mapu područja koja su sklona klizištima.

– Crvene se, odnosno naročito su izražena područja od Svodne prema Novom Gradu i područje Doboja. Nažalost, u tim krajevima je ovih dana palo zaista dosta kiše zbog čega u tim djelovima Republike Srpske treba biti posebno oprezan – objašnjava Mitrović.

On navodi da su neke lokalne zajednice, nakon elementarne nepogode od prije pet godina, zaista dobro sanirale klizišta, navodeći primjer Bratunca.

– Međutim, za neke lokalne zajednice nisam siguran kako su to obavili. Recimo, neke od njih nisu bili zaintresovani da im prezentujemo mape klizišta koje smo uradili – navodi Mitrović.

S druge strane, kako kaže, nekoliko opština zaista traži da se prije gradnje objekata obave geomehanička ispitivanja, ali uglavnom za velike objekte, dok za individualne objekte to gotovo niko ne traži.

Upravo su se 2014. godine u Republici Srpskoj pojavila klizišta uglavnom na onim mjestima gdje su nelegalno izgrađene kuće, odnosno na dijelovima koja su ugrožena zbog osjetljivosti na pomjeranje zemljišta.

(Srpskainfo)

Vlada RS odobrila više od 900.000 KM za socijalno zbrinjavanje radnika

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj 73. Sjednici u Banjaluci Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 900.496,99 KM, za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 249 radnika iz 34 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

UO CBBiH bez dogovora o sredstvima MMF-a

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postigao dogovor u vezi oslobađanja sredstava MMF-a. “Dogovor nije postignut. Ponuđeni su argumenti u prilog da ta sredstva postanu operativna i da se stave na rasploganje ali guverner neće be odluke Savjeta ministara BiH da to uradi”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj banci

NARODNO POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE: U ponedjeljak onlajn predstava “Velika iluzija”

Narodno pozorište Republike Srpske nastaviće onlajn prikazivanje svojih predstava, a u ponedjeljak, 1. juna, biće prikazana “Velika iluzija”, autora DŽordža F. Vokera, u režiji Dragana Ostojića. Ova predstava biće prikazana u 20.00 časova, najavljeno je iz Pozorišta. U srijedu, 3. juna, u 20.00 časova biće prikazana “Krivica”, autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića. “Narodni

Za ulazak u Sloveniju nije potreban negativan test na virus korona

Stranim državljanima nije potreban test na KOVID 19 prilikom ulaska u Sloveniju, potvrdili su za Mondo u Ministarstvu zdravlja Slovenije. Kada su u pitanju druge zemlje, u Hrvatsku, prema posljednjim podacima, državljani pojedinih zemalja mogu ući bez navođenja razloga ulaska, dok drugi moraju imati rezervisan smještaj ili pozivno pismo. Za ulazak u Srbiju, odnedavno ni

BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom

BiH od 1. juna otvara granice za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, tako da će ulazak za sve građane ove tri zemlje bez bilo kakvih ograničenja. Ova odluka donesena je danas na sjendici Vijeća minstara BiH. “Nama susjedi nisu bili tao nakonjeni, do danas samo su granice Srbije otvorene za naše građane, a naša odluka

MILJAN: Primljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH primio je danas zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, rekao je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan. “Zahtjev je danas primljen i protokolisan i dalje će Ustavni sud to raditi prema svojim pravilima”, rekao je Mijan. SNSD je