MAPE: Pogledajte koji su dijelovi Banjaluke i RS naizloženiji klizištima

Nakon obilnih kiša, naročito u područjima gdje za kratko vrijeme padne velika količina kiše, može se očekivati i aktiviranje klizišta, kaže za Srpskainfo direktor Zavoda za geološka istraživanja RS Dragan Mitrović.

Ovaj Zavod je nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kada su se pojavila brojna klizišta širom Srpske, napravio mapu područja koja su sklona klizištima.

– Crvene se, odnosno naročito su izražena područja od Svodne prema Novom Gradu i područje Doboja. Nažalost, u tim krajevima je ovih dana palo zaista dosta kiše zbog čega u tim djelovima Republike Srpske treba biti posebno oprezan – objašnjava Mitrović.

On navodi da su neke lokalne zajednice, nakon elementarne nepogode od prije pet godina, zaista dobro sanirale klizišta, navodeći primjer Bratunca.

– Međutim, za neke lokalne zajednice nisam siguran kako su to obavili. Recimo, neke od njih nisu bili zaintresovani da im prezentujemo mape klizišta koje smo uradili – navodi Mitrović.

S druge strane, kako kaže, nekoliko opština zaista traži da se prije gradnje objekata obave geomehanička ispitivanja, ali uglavnom za velike objekte, dok za individualne objekte to gotovo niko ne traži.

Upravo su se 2014. godine u Republici Srpskoj pojavila klizišta uglavnom na onim mjestima gdje su nelegalno izgrađene kuće, odnosno na dijelovima koja su ugrožena zbog osjetljivosti na pomjeranje zemljišta.

(Srpskainfo)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.