Politika 26.07.2021.

Marčeta: Inckovim nedjelovanjem, Srbi u FBiH svedeni na statističku grešku

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u Federaciji BiH (FBiH) Mile Marčeta istakao je da odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nikada nije zaštitio Srbe povratnike u Federaciji i da ih je svojim nedjelovanjem sveo na “statističku grešku u FBiH”.

Marčeta je izjavio da se Incko oglušio na sve problema Srba u FBiH sa kojima se svakodnevno suočavaju, da ih nikada nije zaštitio.

Prema njegovim riječima, o tome svjedoči, između ostalog, nepoštivanje odluka Ustavnog suda FBiH da se prirodni resursi daju na upravljanje lokalnim zajednicama u skladu sa evropskom konvencijom o lokalnoj upravi.

Navodeći da Incko daje sebi za pravo da uzima Srbe kao primjer da su krivci za sve loše u BiH, Marčeta naglašava da se srpski narod u svim ratovima borio za slobodu i ljudska prava, da je uvijek na strani istine.

– Stoga se pitamo, odakle tolika mržnja Incka prema Srbima – rekao je Marčeta.

Marčeta kaže da Inckovo djelovanje pripada “ostatku fašističkog krila” iz Drugog svjetskog rata.

– To ukazuje da je za njegovih 12 godina djelovanja u BiH bio na suprotnom zadatku od predviđenog Dejtonom, preciznije, osporio je anekse sedam i četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Marčeta i dodao da je Incko oživio verbalni delikt.

Marčeta je pozvao sve Srbe i demokratski orijentisane građane BiH da podrže i potpišu peticiju građana o neprihvatanju Inckove nametnute odluke o zabrani “negiranja genocida”, te da se usprotive svim drugim Inckovim nametnutim odlukama.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

(Srna/A.M.)