Politika 23.05.2022.

MARFI S ČLANOVIMA CIK-a: Onemogućavanje održavanja izbora neustavno i antidejtonsko

ČITANJE: 2 minute

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavio je danas da bi onemogućavanje održavanja opštih izbora 2. oktobra u Bosni i Hercegovini bilo neustavno i antidejtonsko.

“Izbori su temelj demokratije. Izbori su nešto što je predviđeno članom 2. Ustava BiH. Bilo bi neustavno i antidejtonsko delovanje da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore”, izjavio je Marfi poslije sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH (CIK).

Dodao je da su SAD posvećene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti za sve konstitutivne narode i građane BiH, u okviru evroatlantskih institucija.

“Zato radimo sa OSCE-om i CIK-om na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj odbrani od onih koji ga nastoje korumpirati radi lične ili stranačke koristi”, istakao je američki ambasador u BiH.

Prema njegovim riječima, birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa i povjerenje da ishod izbora odražava glasačke listiće.

Murphy je dalje naveo da će u oktobru glasači odlučiti ko će voditi državu, entitete i kantone u naredne četiri godine i da je to prilika da oblikuju budućnost BiH.

“To je i njihova prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su vladale ovom zemljom u posljednje četiri godine. Da li su ovi političari ispunili obećanja koja su dali prije četiri godine? Jesu li vođeni interesima svojih birača ili su vođeni vlastitim, uskim, ličnim interesima? Da li je država danas bolja nego prije četiri godine”, kazao je on.

Američki ambasador je ocijenio da su to pitanja koja birači u svakoj demokratiji postavljaju sebi prije glasanja.

“Ako su odgovori ‘ne’, onda birači mogu napraviti promjenu. To je ljepota i snaga demokratije”, naglasio je Murphy.

Američki ambasador i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec razgovarali su danas sa članovima CIK-a BIH o uspostavljanju portala e-Izbori.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović rekao je da se preduzimaju ogromni napori kako bi se nadoknadio nedostatak sredstava potrebnih toj instituciji za sprovođenje izbora.

“Poništili smo sedam tendera, donijeli smo unutrašnju odluku i angažovali naše ljudstvo da radi prekovremeno da bi smo nadomijestili mlade ljude, koje inače angažujemo za izbore. CIK neće još dugo moći izdržati ovaj sistem rada”, kazao je Arnautović.

(N.S)