Politika 08.12.2017.

Marić: Ideja o objedinjavanju izbora 2020. ima prednosti, ali je čekaju prepreke

ČITANJE: 2 minute

Novi plan najjačih političkih stranaka u Republici Srpskoj i Federaciji da se opšti izbori u Bosni i Hercegovini, čiji je redovni termin u oktobru iduće godine, odlože do 2020. i održe istovremeno sa glasanjem za lokalni nivo vlasti, mogao bi da ima korisne efekte, ali će teško biti realizovan, upozorava Ivana Marić, politički analitičar iz Sarajeva.

Marićeva ističe da nije upoznata sa nezvaničnom inicijativom o kojoj je u proteklim danima pisao srpskainfo.com, ali dodaje je ne bi iznenadila mogućnost da se opet razmatra opcija odgađanja izbora, odnosno njihovog spajanja za tri godine.

„Takve namjere su, u različitim formama, stalno u opticaju u BiH. Sa stanovišta građana, rješenje prema kojem bi izbori bili održavani svake četiri, a ne dvije godine, imalo bi pozitivnu dimenziju, prije svega zbog značajne uštede novca, ne samo tokom dana glasanja, već i u periodu kampanje“, kaže Ivana Marić za srpskainfo.com.

Osim toga, ističe ona, važan detalj je i to da bi, bar na određeno vrijeme, bio zaustavljen trend promjene stranačkih dresova na svim instancama, koji je u velikoj mjeri obesmislio aktuelne sazive skupština na raznim nivoima i značajno promijenio izvornu volju birača.

Međutim, naša sagovornica je skeptična prema šansama kruga stranaka koje su zainteresovane za ovakvu izmjenu Izbornog zakona BiH da uspiju da ostvare tu ambiciju.

„Logično je da promjenu koja garantuje produžetak mandata više priželjkuju vladajuće nego opozicione stranke, kako na nivou BiH, tako i u entitetima i kantonima. Ipak, sumnjam da mogu da to izdejstvuju, što zbog kratkih rokova, što zbog toga jer već izvjesno vrijeme, recimo, u Parlamentu BiH nema jasne većine, a i u ostalim skupštinama je uglavnom klimava. Dakle, vrlo teško je doći do domaće, ali i inostrane saglasnosti za takvu odluku“, kaže Ivana Marić.

Podsjećamo, prema saznanjima srpskoinfo.com, iza kulisa traje intenzivno lobiranje za fuziju opštih i lokalnih izbora 2020. godine, što bi značilo da se izjašnjavanje građana predviđeno za 2018. otkazuje, a mandati dosadašnjih organa vlasti produžuju za još tri sezone. Ovakvu zamisao potenciraju, prije svega, u SNSD-u i HDZ-u BiH, a odskoro i u SDA, pri čemu ni SDP nije odbacio tu inicijativu.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da odgađanje za sada ima podršku Ambasade SAD, dok se stavovi evropskih diplomata kreću u rasponu od negativnih do uzdržanih. Ukoliko bi plan uskoro dobio neophodnu većinu u Parlamentu BiH, pristupilo bi se izmjenama Izbornog zakona, od kojih se najvažnija odnosi na to da članove Predsjedništva BiH ubuduće ne bi direktno birali građani, već poslanici u skupštinskoj proceduri.

(S. Bižić/srpskainfo.com)