Vijesti 20.12.2022.

Marić: Ministarstvo rada bilo poluga političkog potkusurivanja, očekujemo ministra iz najjače stranke

ČITANJE: 1 minuta

Dan prije formiranja nove Vlade Republike Srpske predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić izjavio je da očekuje na mjestu ministra rada osobu iz najjače političke stranke, jer je ovo ministarstvo, ističe, prethodnih godina bilo uglavnom poluga političkog potkusurivanja.

“Imajući u vidu da se radi o ministarstvu koje je jedno od najkompleksnijih kada su u pitanju radnici, poslovna zajednica, penzioneri i borci, mi smo tražili da to bude neko iz vladajuće stranke, kako bi počeli da se rješavaju nagomilani problemi. Zašto to govorim? Vi znate da u RS od 2016. godine nemamo Opšti kolektivni ugovor. To je bio odraz nesposobnosti i ministara Savanovića i Milunovića da okupe socijalne partnere za sto i konačno riješe to pitanje”, istakao je Marić.

Smatra da se SNSD više neće moći izvlačiti da nema uticaja na to ministarstvo, te više 260.000 radnika neće smjeti da se prepusti na milost i nemilost poslodavcima.

“S druge strane, u toku ove godine imali smo i zahtjeve boračke populacije, koje traži određene pomake i reforme, posebno kada je u pitanju registar boračke populacije. Zato smo tražili da na to mjesto dođe neko iz najjače politčke stranke i preuzme odgovornost. Što se tiče ministarstva uprave, zadovoljni smo jer navodno ostaje osoba koja već dvije godine učestvuje u procesima u pregovorima koje vodimo s organizacijom Evropske komisije, koja je zadužena za reformu javne uprave uprave u BiH, što je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije”, smatra Marić.

Marić se nada da će ta reforma biti nastavljena posebno sada kada je BiH dobila kandidatski status.

(Z.M.)

Oznake: Božo Marić