Vijesti 14.06.2024.

Maričić na prestižnom samitu u Bečićima

ČITANJE: 2 minute

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić učestvuje na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona, koji se u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija, Centralne banke i Poreske uprave Crne Gore, održava danas i sutra u Bečićima.

Tema ovogodišnjeg samita, koji obuhvata zasebne panele ministara finansija, guvenera centralnih banaka i direktora poreskih uprava zemalja regiona, je “Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima slabog privrednog rast u eurozoni”.

Direktor Maričić je bio učesnik panela pod nazivom “Reforma i modernizacija poreske uprave – ciljevi, dometi i ograničenja”. Pored njega, učestvovali su još i Sava Laketić, v.d. direktora Poreske uprave Crne Gore, Zoran Tegeltija, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH, Ilir Murtezaj, direktor Poreske uprave Kosova*, Miroslav Đinović, pomoćnik direktorke Poreske uprave Srbije, Anastas Mazhenkovski, pomoćnik direktora Carinske uprave Sjeverne Makedonije i Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za zapadni Balkan.

U okviru ovog panela, bilo je riječi o ključnim izazovima poreskih uprava zemalja regiona, zatim o značaju efikasne poreske administracije za stabilnost javnih finansija, reformama i modernizaciji poreskih uprava, ali i o zajedničkoj regionalnoj borbi protiv sive ekonomije i poreske evazije. Takođe, istaknuta su i dostignuća institucija u oblasti digitalizacije, te značaj partnerskog odnosa obveznika i poreskih uprava.

Direktor Maričić je, između ostalog, u svom izlaganju rekao da je Poreska uprava Republike Srpske u prethodnim godinama uradila mnogo u procesu digitalizacije, da je u toku prelazak na novi sistem fiskalizacije u Srpskoj, te istakao važnost blagovremene razmjene podataka i saradnje sa poreskim administracijama drugih država.

“To se postavlja kao uslov bez koga se ne može zamisliti rad poreskih uprava u današnjem vremenu, niti kvalitetna borba protiv sive ekonomije”, istakao je direktor Maričić.