Magazin 16.11.2016.

Marija Pilipović, flautistkinja iz Banjaluke: Tradicija slovenskih naroda u zvucima flaute

ČITANJE: 2 minute

Sa muzikom u mislima i srcu, talentom koji joj teče u venama, čiju moć prstima prenosi na flautu, flautistkinja Marija Pilipović iz Banjaluke otputovala je za Novi Sad, gdje će večeras na radost publike održati solistički koncert.

Tamo će, kako kaže, nastaviti koncertne aktivnosti započete u okviru učešća u Rezidencijalnom programu Foruma slovenskih kultura.

– U maju ove godine boravila sam u Sloveniji upravo povodom učešća i realizacije projekta kojim sam konkurisala za ovaj rezidencijalni program. Program obuhvata promovisanje kulture i tradicije slovenskih naroda. Na konkursu su bili umjetnici iz 13 zemalja iz različitih umjetničkih oblasti, te se dodjeljuje ukupno šest stipendija. Imala sam zaista čast da budem izabrana, s obzirom na to da je apliciralo više od 60 umjetnika sa veoma raznovrsnim projektima – podsjetila je Pilipovićeva koja svoje iskustvo prenosi i na Akademiju umjetnosti u Banjaluci gdje radi kao asistent na katedri za kamernu muziku.

Njen projekat, objasnila je flautistkinja, ima cilj promovisanje savremene muzike pisane za flautu solo, a čiji su kompozitori slovenskog porijekla.

– Tako sam ostvarila saradnju sa kompozitorima iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije gdje su komponovana nova djela koja su premijerno izvedena u Ljubljani 30. maja ove godine. Nakon Novog Sada planirani su koncertu u Banjaluci, Beogradu zatim u Hrvatskoj i drugim zemljama članicama Foruma slovenskih kultura – priča Pilipovićeva.

Svaki koncert je, priča ona, izuzetno značajan za svakog umjetnika, posebno kada nastupa u gradovima koji izuzetno njeguju umjetnost i imaju bogatu tradiciju.

– Velika je čast i izazov svirati pred novom publikom, oslušnuti njihove reakcije i komentare. Mislim da je to bitno svakom umjetniku, jer na taj način uvijek pokušavate da budete bolji i da ostvarite napredak. Kod nas definitivno nedostaje koncerata i domaćih i stranih umjetnika, ali upravo ovakvim projektima pokušavamo da zajedničkim snagama povežemo umjetnike iz različitih zemalja i naše umijeće krunišemo brojnim koncertima – kazala je ona.

Koncert “Flauteta” u Banjaluci

Pilipovićeva je zajedno sa Natašom Vukojević, Sunčicom Lončar i Deanom Simić osnovala već dobro poznat kvartet flauta “Flautete” i njihov koncert najavila je za 22. novembar u 20 časova u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

– Ono što je definitivno najveći izazov u radu sa više različitih ljudi je realizacija naše zajedničke vizije i interpretacije nekog djela, izbor različitog repertoara – kazala je ona i naglasila da njihov kvartet uvijek vježba uz osmijeh i dobro raspoloženje.

(Glas Srpske)