Vijesti 17.05.2016.

Marin Kormak: Amerika ne stoji iza protesta u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
marin-kormak

Protest i miting koji su održani prije tri dana u Banjaluci, nisu samo u fokusu interesoivanja domaćih zvaničnika, već je ovo pitanje zainteresovalo i američku administraciju u BiH.

Ambasadorka Morin Kormak, poručuje da podržava pravo građana da protestuju, ali oštro demanatuje navode da iza protesta stoji Amerika. Američki zvaničnici nisu zadovoljni retorikom koja se čula na skupovima, ali nisu pojasnili čije im se poruke nisu svidjele.

“SAD širom svijeta su uvijek zagovarale slobodu izražavanja, to je osnova naše demokratije i vjerujemo da je jako važno da demonstracije se dese, da moraju biti mirne, to jesmo vidjeli u subotu i jako nam drago da je tako bilo”, poruka je Morin Kormak, ambasadora SAD u BiH.

“Izražavanje mora biti mirno, ne podržavamo nasilje, govor mržnje, nacionalizam i stavove koje gledaju natrag, a ne unaprijed, dakle drago nam je da ima građana koji su dovoljno hrabri da nešto kažu”, rekao je Hojt Ji, zamjenik pomoćnika državanog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Američki zvaničnici su poručili da u BiH ni reforme ne idu željenom dinamikom. Popis Stanovništva, mehanizam koordinacije, samo su neka od spornih pitanja koja što hitnije treba riješiti. Poručuju BH liderima da su na začelju cijelog regiona. “Ili se probudite ili ćemo jasno pokazati da nismo zadovljni vašim radom”, podvlači zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju.

“Da li smo zadovoljni brzinom reformi u BiH- ne nismo, mislimo da BiH može mnogo bolje, lideri mogu i moraju bolje sprovoditi reforme, one su se obavezali da će to uraditi- reformska agenda EU”, naveo je Hojt Ji.

Sigurno nije slučajno da su američki zvaničnici svoje poruke poslali sa pres konferencije što im nije česta praksa u Bosni i Hercegovini. Zakljucčuju da u fokusu Amerike i njene administracije ostaje problem radikalizama, na koje BiH odavno nije imuna.

(Atv)