Svijet 13.06.2021.

MARIN LE PEN: Sankcije Rusiji pogrešne i antiistorijske, ne vidim interes Srbije da uđe u EU

ČITANJE: 2 minute

Marin Le Pen izjavila je da Srbija nema interes da se integriše u Evropsku uniju.

Francuska političarka Marin le Pen, predsednica stranke Nacionalno okupljanje i jedna od glavnih protivnica predsednika Makrona na narednim predsedničkim izborima, ukazala je na trend da se u svetu, pa i u EU i Francuskoj, urušava autoritet države.  Ona smatra da, s obzirom na totalitarne ekcese u funkcionisanju unije, izranja nasilje koje logikom haosa potiskuje vladavinu zakona, te da Srbija nema interes da se integriše u EU, prenose agencije.

Ona je za Večernje novosti istakla da islamistička ideologija i ekstremizam pritiscima, pretnjama i ucenama nameću totalitarni teokratski režim u kojem bi pojedinci i narodi bili podređeni pravilima novog verskog poretka.

Podsetila da se njena partija bori protiv političkog sistema EU koji je “politički usmeren na SAD” i ocenjuje da “s obzirom na totalitarne ekcese u funkcionisanju unije, Srbija nema interes da se integriše”.

“Taj sistem EU ignoriše nacionalni suverenitet i primenjuje politiku ucena i pretnji. Protiv Mađarske i Poljske, na primer, i to samo zbog toga što su ove dve zemlje, s pravom, odbile da im se nameću migrantske kvote. Princip proširenja je zapravo proces prenosa suvereniteta i razvodnjavanja nacionalnog identiteta”, ukazala je ona.

Marin le Pen je sankcije EU uvedene protiv Rusije ocenila kao “samovolju, istorijski kontrasmer i geopolitičku grešku”.

“Naši odnosi s Rusijom su od suštinskog značaja za ublažavanje međunarodnih kriza i borbu protiv islamskog fundlamentalizma, a pored toga Rusija je i važan trgovinski partner. Želja da se Rusija isključi iz dijaloga između nacija dovešće do produbljenja međunarodnih kriza i geopolitičkog i ekonomskog ćorsokaka”, upozorila je francuska poltičarka Marin le Pen, predsednica desničarske nacionalističke stranke Nacionalno okupljanje.

Le Pen je u ranijem intervjuu datom Novostima navela da se pokret kojem predsedava, oduvek protivio nezavisnosti Kosova i vodi računa o tome da se ispoštuje Rezolucija 1244, te navela da podrška Evropske unije iredentizmu ima cilj da oslabi nacije tako što će ih rasturiti.

“Radikalno se tome protivim”, istakla je Le Pen u intervjuu za današnje Novosti.

(SB)

Oznake: Marin Le Pen