Vijesti 02.12.2022.

Marinko Umičević: Zahvaljujući institucijama Srpske bolji uslovi za osobe sa invaliditetom

ČITANJE: 3 minute

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. decembra s ciljem poboljšanja razumijevanja problema invaliditeta i šteta je što se taj dan obilježava samo jednom godišnje, jer je podizanje svijesti o invaliditetu obaveza svih nas i kao pojedinaca i kao društva.

Rekao je to u izjavi za banjaluka.net, Marinko Umičević, predsjednik Košarkaškog kluba invalida (KKI) “Vrbas” I tehnički direktor Tvornice obuće “Bema”, ali i nadaleko poznati humanista i čovjek velikog srca, spreman da pomogne onima kojima je to potrebno.

“Mnogo je urađeno po pitanju poboljšanja uslova života u posljednjih nekoliko godina. Banjaluka je jedan od rijetkih gradova u BiH u kojem su sve institucije prilagođene osobama sa invaliditetom, omogućen im je nesmetan pristup, kulturnim, zdravstvenim, sportskim i obrazovnim institucijama. A veliku zaslugu za to ima KKI “Vrbas”. Ove godine smo posebno srećni što je Željka Cvijanović, dok je obavljala dužnost predsjednika Republike Srpske, okupila ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejana Kusturića, te predstavnike KKI “Vrbas”. Tom prilikom smo razgovarali o pokretanju inicijative za ukidanje pdv-a na ortopedska pomagala na nivou BiH, a Fond je izdvojio 6.000 KM za kupovinu kolica za osobe koje su aktivne u sportu, zaposlene, radi se o kolicima koja se lako rasklapaju koje pojedinac može sam da sklopi i stavi u automobile”, rekao je Umičević. On je naglasio da im kao klubu mnogo znači što im je predsjednica Cvijanović u ovoj godini kupila dvoje kolica, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite na čelu sa agilnim ministrom Šeranićem obezbjedilo još jedna kolica.

“”Vrbas” je to vratio pobjedama, bez ijednog poraza na domaćem i na međunarodnom nivou te regionalnoj ligi. Banjaluka i Republika Srpska mogu da budu primjer mnogima, zato smo i dobili organizaciju Evro lige u Banjaluci od 9. do 12. marta. Ljudi sa invaliditetom ne traže sažaljenje, traže samo isti tretman. Takođe se nadamo da ćemo u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom RS pokrenuti pitanje zakonske obaveze kao što je u Evropi da osobe sa invaliditetom (paraplegija, dječija paraliza, amputirci ) da bi ostvarili neka svoja prava trebalo bi da se bave sportom, jer mi u KKI “Vrbas” smo više od sporta, mi se bavimo socijalizacijom”, dodao je Umičević, koji je i odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

On se zahvalio predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću i ministru finansija Zori Vidović koji su pokazali veliko razumijevanje i pružili podršku osobama sa invaliditetom, te dodao da im KKI “Vrbas” i igrači vraćaju promocijom Republike Srpske u sportu i u kulturi na međunarodnim takmičenjima.

“Sa poštovanjem se izgovara ime Banjaluke i Republike Srpske, a uvijek se može uraditi više i nadamo se nastavku odlične saradnje i u narednom period”, rekao je Umičević.

Održana modna revija “Baš po mjeri”

Umičević je rekao i da je sinoć u prepunom Banskom dvoru održana peta po redu modna revija osoba sa invaliditetom „Baš po mjeri„ i ponovo nadmašila sva očekivanja.

Organizatori su priredili veče za pamćenje, a njihov cilj i ovogodišnja tema je bila da se o životu priča kao o daru, a istovremeno da se progovori o svim potencijalima koje svaka osoba nosi u sebi.

“Na reviji se u ulozi modela našlo 26 žena koje su nosile kreacije dizajnirane od strane studentkinja Tehnološkog fakulteta, studijskog programa Tekstilno inženjerstvo, a posebno sam ponosan na Biljanu Nedić, članicu KKI “Vrbas”. Biljana je jedan od organizatora revije, sinoć je bila u ulozi modela i oduševila sve prisutne plesom sa Sašom Jovanovićem. Pokazala je da je na plesnom podijumu vješta kao i na košarkaškom terenu, a sinoć je nastupila u cipelama koje su rađene u Tvornici obuće “Bema”.Bravo Biljo i hvala organizatorima na divnoj večeri”, dodao je Umičević koji je velika podrška osobama sa invaliditetom.

N.Sp.