Politika 10.12.2022.

Marjanović: Postigli smo konsenzus o onome što se zove budućnost Bosne i Hercegovine

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik stranke Za nove generacije Damir Marjanović je nakon sastanka u Banjoj Luci rekao je da je napravljen divan konsenzus o onome što se zove budućnost Bosne i Hercegovine, a da su to zapravo mladi ljudi.

“Imam osjećaj da se nalazimo u nekom prelomnom momentu u kojem polako iza sebe ostavljamo što se zove prošlost i razmišljamo o budućnosti. Mislim da smo svi svjesni toga da smo u sukobima mnogo toga izgubili, a dogovorima možemo maksimalno dobiti i izuzetno mi je drago što evo na ovom sastanku mogu da kažem da smo napravili jedan divni konsenzus o onome što se zove budućnost Bosne i Hercegovine, a to su mladi ljudi primarno,” rekao je Marjanović.

Kazao je da su razgovarali o poziciji mladih ljudi, njihovom obrazovanju i svemu onome što trebaju u 21. stoljeću te da će na taj način ove prostore uključiti, ne samo politički nego životno, u one trendove koji postoje u svijetu, prenosi Klix.ba.

“Koncept reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini, normalno uvažavajući sve ustavne nadležnosti i sve ono što je zapisano onako kao jeste. Koncept u kojem će diplome bosanskohercegovačkih univerziteta podjednako, zbog administrativne grešaka to nije do sada bilo, konačno biti vrednovane onako kako treba na evropskom tržištu”, rekao je Marjanović.

Dodao je da ga to ohrabruje kao osobu koja je relativno nova u politici i politiku posmatra na nešto drugačiji način.

“Ovo je dobar start i sad samo da razvijemo igru u pravcu u kojem trebamo razviti”, kazao je Marjanović.

(Z.M)