Vijesti 07.12.2015.

Marko Đurić najoštrije osudio napad na Srbe na Kosovu

ČITANJE: 2 minute
marko djuric
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio jutrošnji teroristički napad albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu u Goraždevcu, te pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije.

Đurić naglašava da je nedvosmisleni cilj napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji da bi se ono prinudilo na iseljavanje, te ocjenjuje da “kristalna noć” u Goraždevcu ima sva obilježja terorizma.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju u saopštenju ističe da je ovo terorističko djelo još jedan podsjetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu dio Evropske unije.

Prema njegovim rečima, ovo je upozorenje svima koliko je bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji podložna destabilizaciji i kakve konsekvence može imati neadekvatno reagovanje na politički ekstremizam dijela opozicije u Prištini, koja je šovinističkom retorikom i djelovanjem od svih nealbanaca u srpskoj južnoj pokrajini napravila potencijalnu metu.

Đurić je uvjeren da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okruženju, a privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost tako što će pronaći počinioce ovih bezumnih i ničim izazvanih terorističkih akata.

– Apelujem i da međunarodna zajednica na ovu situaciju reaguje sa najvećom ozbiljnošću kako bi se izbjeglo dalje ugrožavanje bezbjednosti Srba i narušavanje krhke stabilnosti na Kosovu i Metohiji- istakao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Na području Goraždevca jutros oko 3 časa nepoznata lica albanske nacionalnosti pucala su iz vatrenog oružja širom Goraždevca, srušen je spomenik žrtvama NATO bombardovanja u centru mjesta, pucano je na kuću u vlasništvu Saše Petrovića, zapaljen je automobil Srboljuba Kolašinca i spaljena trafika porodice Vuksanović.

(Agencije)