Politika 12.02.2016.

Marković: Građani svjesni da je došlo vrijeme promjena u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
markovic
Potpredsjednik PDP-a Slaviša Marković smatra da odlukom o mehanizmu koordinacije, koju je usvojio Savjet ministara BiH, Republika Srpska i kantoni u Federaciji BiH prvi put dobijaju pravi međunarodni subjektivitet.

Marković tvrdi da ova odluka “doprinosi dodatnom jačanju Republike Srpske i slabljenju centralizacije BiH”, iako SNSD o njoj govori negativno.

Nakon sjednice Predsjedništva PDP-a, Marković je rekao novinarima u Banjaluci da mu nije jasno reagovanje premijera Republike Srpske Željke Cvijanović u vezi sa odlukom o mehanizmu koordinacije kada je, kako kaže, prećutno sve dogovorila sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

On je dodao da niko iz SNSD-a nije rekao šta je sporno u odluci o mehanizmu koordinacije, te da ovoj stranci treba ta priča. Marković je mišljenja da su građani svjesni da je došlo vrijeme promjena u Srpskoj.

Marković smatra da “poraz politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja povlačenje iz procedure Zakona o posebnim pravima poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske i vraćanje u proceduru zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kao i odustajanje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH”.

Govoreći o hapšenju vlasnika i službenika Pavlović banke, Marković je rekao da PDP daje punu podršku Tužilaštvu BiH i istražnim organima u njihovom radu i da ne žele biti sudije u postupcima.

-Istraga će pokazati da li ima elemenata krivičnog djela u slučaju Pavlović banke, ali vjerovatno ima čim ima i privođenja- dodao je Marković.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, on je rekao da će PDP nastupiti jedinstveno sa partijama koje čine Savez za promjene u svim opštinama i izrazio nadu da će pobijediti u više opština nego na prošlim izborima.

-PDP će raskinuti lokalne koalicije sa SNSD-om, ukoliko tako odluči Savez za promjene- naglasio je Marković.

Prema njegovim riječima, diskutabilno je kome će pripasti kandidatura za gradonačelnika Trebinja, ali da o tome neće samoinicijativno odlučivati lokalni političari.

(Agencije)