Politika 25.09.2021.

Marković: Još nema jasnih odgovora u vezi afere “Kiseonik”

ČITANJE: 1 minuta

Slaviša Marković, potpredsjednik PDP, podsjeća da je prošlo dvadeset četiri sata otkada je gradonačelnik Banjaluke predao prijave i dokaze Okružnom javnom tužilaštvu u slučaju nove afere „Kiseonik“.

Prema njegovim riječima osim izjava i saopštenja nadležnih u kojima se više bave Stanivukovićem nego stvarnom temom, nema jasnih odgovora na mnoga pitanja koja se postavljaju od juče.

“Izjave i saopštenja nisu dokazi da se na Univerzitetsko-kliničkom centru sve radilo po procedurama”, rekao je Marković.

On navodi da je narod od Novog Grada do Trebinja zabrinut i da očekuje jasne odgovore: Da li firma „TGT Tehnogas“ ima dozvolu za promet medicinskog kiseonika? Da li je uopšte uvozio kiseonik i koji – medicinski ili tehnički kiseonik? Kojom vrstom se tretiraju pacijenti?

– Očekujem da svi koji su se oglasili po ovom pitanju svoje izjave potkrijepe dokazima. U suprotnom, bez dokaza, njihove riječi i saopštenja nemaju nikakvu vrijednost- ističe Marković.

On dodaje da je na potezu i Okružno javno tužilaštvo, od kojeg se očekuje što hitnije djelovanje.

– Ovo je tema koja zaslužuje posebnu pažnju, te osim gore navedenih, očekuju se odgovori i od pravosudnih institucija. Nakon mnogobrojnih afera povjerenje građana u zdravstveni sistem rapidno opada, a zdravstvo mora biti jedan od glavnih stubova dobrog funkcionisanja društva. Nakon afera maske, respiratori, mobilna bolnica, već su mnogi trebali da snose odgovornost za ta djela, a ukoliko se dokaže da su varali i na poslovima sa kiseonikom, krajnje je vrijeme za smjene i ostavke i na najvišim nivoima – zaključuje Marković.

(A.M.)